Навчання в НТЦ відновили, але з певними обмеженнями

Викликані вони не чим іншим, як пандемією коронавірусу та введеням у ВП ХАЕС карантинних заходів. За словами начальника навчально-тренувального центру Василя Слуханського, починаючи з 18 березня поточного року навчання в НТЦ було припинено в повному обсязі з метою запобігання поширенню COVID-19 серед персоналу ВП ХАЕС. Та невдовзі стало зрозуміло, що пандемія зовсім не швидкоплинна, і непроста ситуація, що з нею пов’язана, затягується надовго. З огляду на це в червні місяці було прийнято рішення про відновлення навчання з певними обмеженнями в умовах дії карантинних заходів. Бо не можна наражати людей на небезпеку через ймовірну вірусну атаку.

В середньому в НТЦ протягом року, проводиться навчання персоналу в обсязі 18-20 тисяч людино-курсів за різними напрямками, і з кожним роком ця цифра зростає. Наразі в НТЦ в повному обсязі відновлено лише навчання в рамках підтримання кваліфікації оперативного персоналу, а також підтримку готовності ліцензійного персоналу з метою виконання діючих вимог норм, правил і стандартів щодо забезпечення ядерної і радіаційної безпеки, виконання яких контролює Держатомрегулювання. Зважаючи на карантинні заходи, спрямовані на збереження здоров’я людей, у підрозділі ретельно контролюють розміщення осіб, які проходять навчання, в аудиторіях і класах НТЦ, дотримуючись визначених норм соціальної дистанції. Благо, що за площею, наявні приміщення дають можливість уникнути недопустимого скупчення людей.

З огляду на обставини, що склалися в організації навчання персоналу, вимушено вдалися до застосування дистанційної форми навчання. Такий метод у 21 столітті, з огляду на розвиток технологій та забезпечення належними технічними засобами не є рідкістю, а швидше стає звичним явищем. І все ж, у нашому випадку, про 100 % перехід на дистанційну форму навчання не йдеться, хоча запроваджується вона досить активно. Попервах дистанційне навчання породило масу запитань, але за лічені місяці в НТЦ зуміли адаптуватися до нових умов і організувати процес так, аби від цього не погіршилася ні якість навчання, ні його обсяги.

Варто зауважити, що навчання новоприйнятого персоналу за обов’язковою тематикою: з охорони праці, радіаційної безпеки, пожежної безпеки, культури безпеки, проводяться винятково в НТЦ. У цьому переліку також навчальні програми, що стосуються інструментів попередження помилкових дій персоналу, не потрапляння сторонніх предметів у розущільнене обладнання 1 і 2 контурів та спеціальне навчання на право виконання робіт з підвищеною небезпекою. У подальшому, в ході підтримки кваліфікації за вказаною тематикою максимально вдаються до дистанційної форми навчання, яке організовується НТЦ і проводиться у підрозділах ХАЕС.

Пандемія підштовхнула до застосування дистанційного навчання не тільки на майданчику Хмельницької АЕС, але і навчання з залученням сторонніх організацій. Зазвичай це провідні технічні навчальні заклади України: столичний, одеський та львівський політехи, а також інститут Патона, ДНТЦ ЯРБ. Залучаються й інші вузькопрофільні організації, якщо йдеться про спеціалізоване навчання, яке можуть проводити обмежена кількість навчальних закладів в Україні. Звісно, що вони роблять це не безкоштовно. Отож, основне навантаження лягає на інструкторів НТЦ з метою максимально організувати і провести якісне навчання своїми силами, а за відсутності відповідних фахівців вдаються до послуг сторонніх навчальних закладів та організацій. При проведенні навчання за дистанційною формою з залученням сторонніх навчальних закладів, найбільш актуальними є режими відеоконференції з застосування «Zoom» та «Skype». Завдяки використанню таких програм проведено близько десятка навчань для персоналу різних підрозділів ХАЕС. На жаль, технічні можливості більш широкого запровадження нових підходів, обмежені. Як повідомив нам Василь Михайлович, ці питання стали предметом розмови на нещодавній нараді з профільною дирекцією з підготовки персоналу ДП «НАЕК «Енергоатом». Представники ХАЕС запропонували створити в межах компанії робочу групу, яка б напрацьовувала план дій щодо дистанційного методу навчання в режимі відеоконференції з використанням наявних інтернет-ресурсів. Адже це потребує відповідного технічного оснащення.

Наш співрозмовник зазначив про плани, що стосуються обміну досвідом у сфері підготовки персоналу, реалізувати які через запровадження карантинних заходів не вдалося. Йдеться про обмін досвідом інструкторського персоналу, коли представники НТЦ однієї з АЕС виїжджали б для проведення навчання на інші ВП АЕС України. І хоч всі працюємо в одній компанії, повчитися все одно є чому, адже на кожному майданчику накопичено свій досвід, і надбання колег зайвими не будуть. У колективі сподіваються, що такий взаємообмін фахівцями НТЦ таки відбудеться.

Розмова з Василем Слуханським була розлогою і різноплановою, охопити всі її аспекти в одному матеріалі складно. Якщо тезово переповісти зміст почутого, варто виділити наступне. З виходом Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та відповідних організаційно-розпорядчих документів Енергоатома і ВП ХАЕС, в НТЦ неухильно дотримуються їх вимог у повсякденній діяльності, поступово забезпечуючи викладання навчального матеріалу державною мовою. Винятком поки що залишається чисто технічне навчання для персоналу, діяльність якого впливає на безпеку. Адже проект реакторної установки, яка експлуатується на обох енергоблоках ХАЕС, сягає радянських часів. Проектна документація та великий об’єм інструкцій, що діють у ВП ХАЕС викладено російською мовою. За відсутності повноцінного словника технічних термінів складно одномоментно все змінити. На рівні профільної дирекції порушувалося питання про необхідність єдиного підходу до застосування технічної термінології державною мовою, щоб не було двоякого тлумачення на різних майданчиках ВП АЕС, а фахівці могли легко порозумітися. Цей процес тривалий, але невідворотній.

Співрозмовник запевнив, що у ВП ХАЕС й надалі залучатимуть до системи підготовки персоналу висококваліфікованих фахівців в систему підготовки персоналу - як з відривом від виробництва з тимчасовим переведенням на роботу в НТЦ, так і за сумісництвом. Адже багаторічний досвід цих фахівців дозволяє підкріплювати теоретичний матеріал конкретними прикладами з практики і це є великим плюсом.

Не оминули ми теми майбутнього ХАЕС, поцікавившись у В. Слуханського, чи потребуватимуть модернізації наявні в НТЦ технічні засоби навчання (тренажери) у випадку будівництва 3 і 4 енергоблоків, де цілком ймовірно, експлуатуватиметься реакторна установка нового проекту. Бо ж дуже хочеться вірити, що нові потужності на нашому майданчику таки запрацюють і актуальний для міста й країни проект вкотре не стане просто заговореною темою. Співрозмовник наголосив, що про підготовку персоналу для нових енергоблоків потрібно думати завчасно, зволікати з цим не можна. Як тільки добудова 3 і 4 енергблоків стане реальністю, паралельно вестимуться роботи з будівництва нового повномасштабного тренажера, який стане прототипом блочного щита управління (БЩУ) обраного проекту нових енергоблоків.