Нетішинські медики готові до викликів війни

Україна нині є вогняним кордоном між цивілізацією добра і силами зла. На цій передовій запекло ведуть бій Збройні Сили України, бійці територіальної оборони міст, які атакує ворог. Не менш важливим є і медичний «фронт».

До яких викликів готові  нетішинські медики? Про готовність до важких випробувань фахівців медико-санітарної частини міста редакцію газети поінформував  начальник закладу Василь Пословський.

– Нетішинська МСЧ, як і усі інші заклади охорони здоров’я України, наразі працює в режимі повної готовності: персонал переведено на шестиденний 8-годинний робочий графік. Також у стаціонарі ми розширили кількість місць із 50-ти до 210-220 ліжок. Крім того, у випадку надходження великої кількості потерпілих, розгорнули у захисній споруді 30 ліжкомісць хірургічного профілю, там же організували і операційну. Ця інфраструктура оснащена аварійним живленням, має додаткові джерела освітлення і готова виконувати безпосередні завдання, у тому числі оперативні втручання.

Життя продовжується, а значить щодня народжуються діти. Їх безпечну появу на світ нетішинські медики теж убезпечили: у пологовому будинку в підземних спорудах облаштували операційну гінекологічного профілю, також пологовий зал для вагітних на 15 ліжок у випадку надзвичайної ситуації.  Підземний стаціонар на 15 ліжок має  інфекційне відділення МСЧ.– Відтак, наш підземний шпиталь розрахований на 60 ліжкомісць. Сьогодні важливий і морально-психологічний дух кожного українця, у наших медиків він на високому рівні, – констатує Василь Пословський. – Ми працюємо злагоджено, нарощуємо запаси медикаментів, яких вистачить на певний період, працюємо з постачальниками, крім того отримуємо благодійну допомогу від населення.

Хочу щиро подякувати усім мешканцям за небайдужість та свідому громадянську позицію.Так як зараз заборонені планові госпіталізації, лікарня націлена лише на невідкладну допомогу, по можливості, усіх пацієнтів виписали. Наразі медики активно займаються підготовкою інструкторів, які навчають бажаючих першої невідкладної допомоги.

Щодня у нашому закладі відбуваються практичні заняття з надання невідкладної допомоги в актовій залі, де наші лікарі навчають увесь персонал, бійців територіальної оборони громади. Це зараз дуже важливо, – наголосив очільник Нетішинської МСЧ.Роз’яснив Василь Никонович і стан справ щодо банку крові, адже дуже багато містян виявили бажання стати донорами. Нині запасів крові вистачає, адже місцева лікарня працює згідно з планом Центру служби крові Хмельницької області, і лише за його замовленням будуть повідомляти охочих поділитися життєдайною рідиною. Телефони таких нетішинців записані, і за необхідності їх повідомлять.

Вистачає у лікарні і запасів балонного кисню, який нині не використовується. Його резерв тримають для складнішого періоду. Медики працюють на кисневих концентраторах та генераторах, в разі потреби необхідності функціонує  киснева станція.  – Медики Нетішина готові до надзвичайних ситуацій: усі працюють злагоджено, чітко. Ми і надалі будемо робити усе необхідне для перемоги над рашистськими окупантами, – запевнив начальник МСЧ Василь Пословський.

Тетяна Степанюк