Невблаганний вогонь

Наша зустріч із заступником начальника 1-го  загону державної пожежної охорони підполковником МНС Павлом Івановичем Гвоздяром відбулась не в кабінеті, а біля одного з будинків по вулиці Незалежності через надзвичайну подію: пожежа ледь не накоїла непоправного лиха. Отже, 5 лютого о 17:34 до 8-ї самостійної державної пожежної частини 1-го ЗДПО Територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області надійшло повідомлення про пожежу у квартирі на другому поверсі дев’ятиповерхового житлового будинку. Схвильована жінка, що телефонувала до рятувальної служби, повідомила, що у палаючому помешканні знаходиться її 4-річна донька і благала зарадити у цій ситуації.

Невідкладно до місця виклику прибули 5 одиниць пожежної та спеціальної техніки пожежно-рятувальних підрозділів міста. На момент прибуття рятувальників з квартири йшов густий дим, який розповсюджувався на верхні поверхи житлового будинку. Вогнеборці створили 4 ланки газодимозахисної служби, одна з яких увійшла через вхідні двері для гасіння пожежі, друга кинулась на рятування дитини через вікно, а решта ланок займалися евакуацією мешканців верхніх поверхів будинку.

Пожежний Олександр Зелінський  виніс  з палаючої квартири чотирирічну Даринку, яка встигла надихатись їдким димом  та передав її в руки медикам швидкої допомоги. Рятувальники професійно та швидко ліквідували пожежу, тим самим мінімізували збитки та врятували життя 18 мешканцям будинку. На даний час дівчинка перебуває в місцевій лікарні і вже пройшла певний курс реабілітації, життю дитини нічого не загрожує.

За словами пожежного, ймовірно, загоряння сталось через несправність калорифера. Батьків у цей момент в хаті не було. Звичайно, наші відвідини місця пожежі тільки додали усвідомлення, що вогонь спроможний не лише обігріти, але й обпалити долю людини. Печальна і стривожена надзвичайною подією бабуся О. Рижук просила  через засоби масової інформації висловити слова великої вдячності за спасіння онуки усім вогнеборцям і безпосередньо Олександру Володимировичу Зелінському, який без вагань кинувся у палаючу стихію, а також сусідам за підтримку, допомогу у скрутну хвилину,  розуміння того, що сталось.

 А підполковник МНС Павло Іванович Гвоздяр  від себе особисто і від Міністерства надзвичайних ситуацій закликає громадян дотримуватись правил пожежної безпеки у побуті та на виробництві, дбати про свою безпеку та безпеку тих, хто знаходиться поруч, адже на  Хмельниччині з початку року зареєстровано 50 пожеж, внаслідок яких з життя пішло 11 осіб.

Велике занепокоєння викликають пожежі, які виникли саме в житловому секторі, частка яких – 80 відсотків від загальної кількості. Майже всі загиблі втратили життя у власному помешканні.

У зв’язку з настанням зимового пожежонебезпечного періоду, часу, коли розпочалося інтенсивне використання усіх можливих обігрівальних приладів, небезпека виникнення пожеж набирає загрозливих масштабів. Тому:

- не використовуйте саморобні електро­обігрі­вачі;

- не користуйтесь пошкодженими розетками, вимикачами;

- не залишайте без нагляду ввімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, радіо­приймачі;

- не паліть цигарок, лежачи в ліжку;

- не залишайте без нагляду своїх малолітніх дітей;

- не залишайте в доступних місцях сірники та запальнички;

- не дозволяйте дітям запалювати свічки та гасові лампи;

- не використовуйте в електричних мережах саморобні запобіжники та плавкі вставки.

Зробіть все залежне від вас, щоб зберегти своє майно і життя від вогню.

 Віктор Павлов