Ним пишається хмельниччина

З нагоди Дня Незалежності України на оновленій обласній «Дошці пошани» в Хмельницькому з`явився портрет нашого земляка, фехтувальника Дмитра Бойка (на знімку ліворуч). У його послужному списку такі титули, як заслужений майстер спорту України з фехтування, багаторазовий переможець, призер чемпіонатів, Кубків України, Європи та світу, учасник ігор ХХХ-ої Олімпіади в Лондоні, член збірної команди України. Він народився у селі Полянь Славутського району, був вихованцем Нетішинської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи профкому ХАЕС.

Своїм спортивним злетам Дмитро Бойко завдячує подружжю тренерів Штурбабіних, які розгледіли у хлопця хороші спортивні задатки.

Напередодні Дня фізичної культури та спорту наш кореспондент зустрівся із заслуженим тренером України Валерієм Штурбабіним (на знімку праворуч).

- У кожного спортсмена свій специфічн­ий характер, - ділиться співрозмовник. - Коли ще зовсім юний Дмитро прийшов на заняття з фехтування, я помітив у нього вро­джену цілеспрямованість. Хлопець завжди переживав, коли не вдавалось досягнути мети. Саме це змушувало його постійно і наполегливо тренуватися. Гучними стали  перемоги на чемпі­онатах світу серед кадетів, юніорів, Дмитро швидко піднявся на рівень дорослих спортсменів. Була надія, що він гідно виступить на олімпіаді у Лондоні. Але…

- І яка причина невдачі?

- Будучи старшим тренером збірної України, я підготував жіночу команду з фехтування, яка на Олімпіаді в Пекіні виборола для України перші золоті медалі. Потім мене чомусь відсторонили від тренування чоловічої команди, було призначено на це місце іншу особу. Відтак Дмитро Бойко став готуватись за іншою методикою, це не пішло йому  на користь. Перед Олімпіадою просто не вистачило часу на  «переорі­єнтацію» спортсмена. Не вдалося завоювати призові місця, але цього не соромно, бо Дмитро Бойко на сьогодні є одним із найсильніших фехтувальників в Україні. З числа нетішинців він уже п’ятий за рахунком учасник Олімпійських ігор.

- Немає сумнівів, що нетішинці ще не раз порадують перемогами на престижних міжнародних першостях.

- Це наша одвічна мета. Думати по-іншому просто несерйозно. Але треба зрозуміти одне, що всі не стануть титулованими. У нас зараз тренується півсотні дітей, серед яких також багато талановитих особистостей, з якими, певен, згодом буду з радістю працювати. Ми зараз готуємося до зборів, які пройдуть в Нетішині за участю турецьких фехтувальників. Їхніх тренерів цікавить нетішинська фехтувальна школа. Попереду ще змагання серед кадетів, будемо надіятись на успіх. Переконаний, що на обласній «Дошці Пошани» будуть представлені й інші наші вихованці.