Цьогорічний  день енергетика для  працівників Хмельницької АЕС видався напрочуд вдалим: були успішно здійснені передпускові операції після 24 за ліком  планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №1 і енергосистема України почала отримувати чергову порцію кіловат-годин електроенергії з надійного і потужного джерела. Разом з другим енергоблоком станція підійшла до рубежа у  200 мільярдів кіловат-годин електроенергії, вироблених за роки експлуатації, і ця подія відбулась о 9 годині 5 хвилин 23 грудня. А професійне свято хмельницькі атомники зустріли виконанням 21 грудня о 2 годині 45 хвилин поточного річного плану з виробництва електроенергії. На той момент було вироблено 13 мільярдів 930 мільйонів кВтг електроенергії. Це більше, ніж на період минулорічного святкування Дня енергетика.

У день професійного свята багато працівників станції отримали відзнаки підприємства, компанії ДП НАЕК «Енергоатом» і навіть урядові. Зокрема на сайті Президента України з’явився указ про присвоєння звання «Заслужений енергетик України» заступнику начальника з ремонту контрольно-вимірювальних приладів та автоматики цеху ТАВ Михайлу Олександровичу Біліковецькому. Це двадцятий спеці­аліст, якого праця в колек­тиві атомників піднесла до високого державного звання.

Не меншою нагородою для 72 родин неті­шинців стало  вручення ключів від житла, щойно зданого ген­підрядником ПрАТ «Агробудмеханізація». На урочистостях були виконроб Володимир Іванович Кова­ль та начальник діль­ниці Олександр Геннаді­йович Пешков, які із задоволен­ням спосте­рігали за радісною подією. Колектив цього будівельного підрозділу сьогодні трудиться над завершенням спору­дження останнього, п’ятого під’їзду 180-квартирного будинку. У різні періоди будівництва на об’єкті задіювалось від сімдесяти до ста працівників. А в скарбничці нетішинського відділення ПрАТ «Агробудмеханізація» зведення будинку покращеного планування № 506, оздоблення місцевого Палацу культури, міського стадіону, ремонт земляної запруди ставка-охолоджувача Хмельницької АЕС, роботи на Центрі ділових зустрічей ХАЕС, розширення артезіанського водозабору тощо. На всіх ділянках виробництва задіювались спеціалісти Нетішина, створювались додаткові робочі місця.

Під час урочистей  генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Сергійович Панащенко сказав, що трудівники зачекались подібної  події, адже останній раз житло здавалось разом з пуском другого енергоблока у 2004 році. І нарешті зрушення справи на краще.

«Ми пройшли всі процедури на шляху оформлення документів і  готові вручити ключі від двох під’їздів нового дев’ятиповерхового будинку. Квартири пройшли лише чорнову обробку, і кожному належить ще чимало зробити, аби привести їх до якнайкращого стану. Але це привабливий і світлий відрізок шляху».

Разом із заступниками з економіки та капітального будівництва Альвіною Петрівною Шестак та Олегом Васильовичем Рахлінським керівник найпотужнішого в краї підприємства здійснив перерізання стрічки.

А тоді настала довгоочікувана мить вручення ключів від квартир. Їх отримали люди різного віку та різних підрозділів. Присутній на святі заступник виконавчого директора виконавчої дирекції з кадрів, праці та соціального розвитку «Енер­гоатому» Владислав Казимирович Янішевський зазначив, що «незважаючи на перешкоди, адже житлове будівництво не входить в тариф на електроенергію, а також нелегкий шлях до відчуження квартир, цього дня відбулась знаменна подія і багато працівників станції вперше отримали житло, а дехто поліпшив житлові умови. Відтак є побажання продовжити цей шлях здаванням решти під’їздів у цьому будинку, щасливого життя працівникам станції».

Електрослюсар ЕЦ Олександр Антонович Годованюк в числі перших отримав ключі. Ветеран афганських подій, він надзвичайно скромна людина і добрий працівник. Хоч і має житло, та виросли діти, і потреба у розширенні площ, як мовиться назріла. Тому задоволений і місцем розташування будинку, і квадратурою двокімнатної квартири. Звичайно, доведеться докласти чимало зусиль, аби зробити внутрішнє оздоблення за власним смаком, довести житло до необхідних кондицій.

 Електрик комунального господарства Петро Дмитрович Іванців чекав власного житла двадцять років. Має троє дітей. Цьогорічний День енергетика для нього особливий, адже отримав ключі від квартири, а у дружини, Алли Василівни, до того ж день наро­дження. Сімейство прийшло на урочистості з кішкою, яка ще не відчуває себе господинею у трикімнатній квартирі. Але немає сумніву, що все стане на свої місця, і пухнаста Мурка ліниво зустрічатиме гостей, лежачи в кріслі чи на дивані.

Поруч з Іванцівами мешкатиме сім’я колишнього працівника відділу роботи з гро­-ма­д­ськістю і ЗМІ Микити   Михайловича Штогуна. Чимало зусиль доклав ветеран, аби донести пересічним громадянам за допомогою екскурсійної роботи значення і вагу Хмельницької АЕС, атомної енергетики. Вже у передпенсійному віці його сім’я поповнилась донечкою. А тепер дочекались покращення умов проживання.

Володимир Леонідович Паска працює заступником начальника відділу соціального розвитку. У молодого перспективного фахівця відтепер стануть значно затишнішими години відпочинку.

За словами представників генпідрядника ПрАТ «Агробудмеханізація» В.І.Коваля, спорудження наступної черги житла (ще три під’їзди) буде завершена у наступному році. Нехай щорічне заселення працівників ХАЕС стане традицією!

Віктор Гусаров

 Фото  автора 

та  Валерія  Валуєва