Новосілки протии

На виконання енергетичної стратегії України до 2035 року та Указу Президента України в підтримку розвитку атомної енергетики «НАЕК «Енергоатом» здійснює підготовчі кроки щодо будівництва нових енергоблоків, зокрема третього та четвертого на Хмельницькій АЕС. Питання їх добудови піднімалося ще у 2011 році: тоді були проведені громадські слухання у Рівненській та Хмельницькій областях, де на сесі­ях районних, міських, селищних та сільських рад депутати своїми рішеннями визначались щодо  даного питання. Проте ряд подій, пов’язаних із агресією Росії, унеможливив виконання державних завдань. Закон України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3, 4 Хмель­­ницької АЕС», прийнятий у вересні 2012 року, втратив свою чинність через три роки (16.09.2015). Крім того, 12 травня 2016 року втратила чинність «Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво у будівництві енергоблоків №3 і 4 Хмельницької АЕС». Саме після цього виникла необхід­ність коригування матеріалів техніко-економічного обґрунтування вищезгаданого будівництва в частині зміни постачальника реакторної установки. Київським енергопроектним інститутом було відкориговано документ. Змінами передбачено використання ядерної установки ВВЕР-1000 чеського виробництва. Доопрацьовану редакцію схвалив у липні минулого року Кабінет Міністрів України. Згідно з чинним законодавством у лютому поточного року Міністерство екології та природних ресурсів розпочало громадські обговорення Звіту з оцінки впливу на довкілля з питань будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Такі заходи відбулися у ряді обласних центрів, зокрема в Хмельницькому, Рівному, Тернополі, Житомирі, Вінниці, Чернівцях, Луцьку, Києві, Івано-Франківську. Крім того, Міністерством заплановано проведення експертних консультацій із прилеглими до України державами – Білоруссю, Польщею, Австрією в рамках транскордонної оці­нки впливу на довкілля.

Село Новосілки Здолбунівського району Рівненської області серед ряду інших населених пунктів Здолбунівщини входить до зони спостереження атомної станції. Тому наразі на розгляд чергової сесії Новосілківської сільської ради поряд з  нагальними і актуальними  питаннями для громади було винесене  рішення про погодження розмі­щення реакторної  установки ВВЕР-1000 енергоблоків 3, 4 Хмельницької АЕС.

Група провідних спеціалістів атомної електростанції на чолі із заступником головного інженера з нових блоків Геннадієм Самосеєм взяла участь у сесійному засіданні і представила до уваги присутніх розгляд відкоригованих матеріалів техніко-економічного обгрунтування та погодження будівництва енерго­блоків №3 та 4 Хмельницької АЕС.

Депутатам сільської ради була надана повна інформація щодо проекту третього та четвертого мільйонників Хмельницької АЕС, вказано на ряд переваг будівництва в рамках існуючих конструкцій.

З 2008 по 2013 роки ХАЕС були виконані ремонтно-відновлювальні роботи, повторні обстеження будівельних конструкцій енергоблоків №3, 4  будуть виконані у поточному  році, відтак  відповідні відомства нададуть експертні висновки.

Враховуючи світовий досвід, на нових енергоблоках станції  на виконання вимог нині діючого законодавства мають бути реалізовані додаткові системи безпеки, зокрема  шість систем безпеки для за­проектних аварій. Для Хмельницької атомної станції безпека завжди в пріоритеті.

В разі прийняття Верховною Радою законопроекту про розміщення, проектування та будівництво блоків №3 та №4 ХАЕС  до 10 відсотків вартості будівництва має бути спрямовано на розвиток соці­альної інфраструктури регіону розташування Хмельницької атомної електростанції.

2011 року в ході проведення громадських слухань Новосілківська громада схвалила добудову третьо­го та четвертого енергоблоків, проте на черговій сесії, яка відбулася 8 травня цього року, обранці села не підтримали питання добудови нових енергопотужностей  Хмельницької АЕС.

Тетяна Степанюк

Фото автора