Науковці ділились напрацюваннями

На базі навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС відбулася зустріч із фахівцями Інституту геохімії навколишнього середовища Національної академії наук України (ІГНС НАН України) представників хімічного цеху, служби головного технолога, відділу охорони навколишнього середовища, цехів радіаційної безпеки та дезактивації і переробки радіоактивних відходів.

            У рамках наради провідні фахівці Інституту на чолі із директором Юрієм Забулоновим презентували науково-інноваційні розробки у сфері сортування радіоактивних відходів, напрацювання у системах радіаційного моніторингу, технології водоочистки природних і стічних вод.

            «Ми прибули на ХАЕС, щоб презентувати останні інноваційні напрацювання відділення ядерної фізики та енергетики ІГНС НАН України. Наукові розробки фахівців інституту використовуються у Японії (АЕС Фукусіма), США, Англії. Наше відділення займається також науковою роботою із продовження ресурсу атомних станцій та готує інноваційні проекти, які можна впроваджувати на обладнанні АЕС. Сподіваємося що спільна співпраця науковців та енергетиків сприятиме подальшому розвитку атомної енергетики і науково-технічному прогресу країни», - зазначив Юрій Забулонов.   

            Під час обговорення проблем було відзначено, що практичне застосування наукових розробок на атомній станції можливе лише за умови вирішення комплексу юридичних процедур у відповідності до вимог Державної інспекції ядерного регулювання України.

За результатами візиту були визначені перспективні напрямки роботи, серед яких: цементування кубового залишку та сольового плаву, звільнення радіоактивних відходів від регулюючого контролю, очистка питної та стічних вод, модифікації водопідготовчих установок  хімводоочищення тощо.