У Чехії на другу сходинку п’єдесталу став нетішинець

Днями з позитивними емоціями повернулась нетішинська команда скелелазів спортивного клубу «Вершина», які цьогоріч протягом 27-28 серпня брали участь у Другому раунді молодіжного чемпіонату Чеської республіки. Серед більше двох десятків учасників змагань у віковій категорії до десяти років Вадиму Соболєву вдалося вибороти друге місце, потупившись вихованцю київської школи скелелазіння Костянтину Панкову.

У інших вікових категоріях представники спортивного клубу «Вершина» також показали хороші результати – п’яте місце у Анастасії Лукашиної та восьме у Владислава Касянчука.

– До участі в змаганнях чеського молодіжного чемпіонату ми готувались заздалегідь, – розповідає голова спортивного клубу «Вершина» Олександр Веремійчук, – спочатку за сприяння Федерації альпінізму та скелелазіння України вдалося потрапити на тренувальні збори до Австрії, які тривали одинадцять днів.

– Які враження від проведення тренувань?

– Усе пізнається у порівнянні. Ми приємно вражені організацією тамтешнього тренувального процесу. Це високий рівень. Наші спортсмени мали нагоду підвищувати свою майстерність на скеледромах Імст та Інзбрук, які вважаються найкращими у Європі. Саме сюди мандрують імениті скелелази, щоб вийти на вищий рівень перед престижними змаганнями. Позитивні враження залишив і рівень обслуговування учасників тренувань. Там піклуються, щоб у гостей не виникало побутових проблем, як мовиться, всі зусилля тільки для спорту.

Після Австрії мої вихованці вийшли на скеледром невеликого міста Тепліце над Метуї в регіоні Градець-Кралове Чеської Республіки.

– Скеледром відрізняється від австрійського?

– Кажуть, що схожих скеледромів не буває. Вони всі розраховані на максимальну демонстрацію фізичних кондицій спортсмена в залежності від ступеня складності маршруту. Про їх якість може свідчити те, що чеські спортсмени вважаються найсильнішими у Європі. Це можна сказати не тільки про дорослих, а й про юніорів. Представники нашого спортивного клубу це відчули на собі. На чемпіонаті конкуренція була великою. Але є непогані результати. Та тим паче – друге місце Вадима Соболєва в особистому заліку. Загалом це надихає на великий оптимізм. Ми з київською командою там представляли Україну.

Не зважаючи на постійну зайнятість на основному робочому місці – в енергоремонтному підрозділі Хмельницької АЕС – начальник дільниці Олександр Веремійчук знаходить час і можливості вже дев’ять років на базі спортивного клубу «Вершина» готувати юних скелелазів, які швидко виходять на всеукраїнську спортивну орбіту та заявляють про себе на теренах Європи.

Олександр Шустерук

На знімку: друге місце у Вадима Соболєва