Успiшнi випробування

На другому енергоблоці Хмельницької АЕС  проведено випробування системи регулювання турбіни для підтвердження можливості роботи енергоблока в первинному нормованому регулюванні частоти в об’єднаній енергосистемі України. Загалом усі технологічні процедури на потужності енергоблока 96 відсотків пройшли успішно. На черзі - випробування на потужності 75 відсотків. За словами начальника турбінного цеху Анатолія Куценка, усі попередні заплановані роботи з реконструкції та модернізації системи регулювання турбіни енергоблока №2 були проведені торік під час планового попереджувального ремонту. Аналогічні роботи відбулися й на першому енергоблоці під час ППР 2021. Наразі зауваження до експлуатації системи регулювання турбіни відсутні.

- Анатолію Григоровичу, кожна реконструкція та модернізація на Хмельницькій АЕС передбачає підвищення безпеки діючих енергоблоків. Коли мова ведеться про модернізацію систем регулювання турбіни, то оприлюднюється інформація про їх значення значно ширше.

- Хочу розпочати з того, що всі  учасники паралельної роботи з об’єднаною енергетичною системою України, незалежно від форм власності, з метою забезпечення якісного регулювання частоти і постійної підтримки нормального режиму роботи цієї ж системи  повинні постійно брати участь у регулюванні частоти. Загальне первинне регулювання здійснюється на всіх електростанціях з енергоблоками, системи регулювання яких мають значні мертві зони регулювання (ступені нечутливості) і порівняно малу швидкість в роботі.

Нормоване первинне регулювання має здійснюватися на заздалегідь визначених енергоблоках атомних електростанцій і сприяти забезпеченню гарантованого рівня якості первинного регулювання в об’єднаній енергосис­темі України. Варто нагадати, що існуюча електрогідравлічна система регулювання і захисту турбін К 1000-60/3000 виробництва Леніградського  заводу не забезпечувала відповідність сучасним критеріям якості регулювання і не мала достатньої надійності, бо була розроблена ще у 60-х роках минулого століття.

Показовим є те, що модернізація системи регулювання турбіни на другому енергоблоці Хмельницької АЕС стала пілотною у нашій країні. Накопичений досвід допоможе нашим колегам на інших вітчизняних АЕС покращити показники та якість виробництва електроенергії, які сьогодні повинні відповідати міжнародним стандартам.

Олександр Шустерук

 

Фото автора