Завершені основні роботи щодо дослідної експлуатації режиму роботи реакторної установки (РУ) на підвищеній потужності 101,5% 

З метою підвищення ефективності виробництва у нових «ринкових» умовах, в енергокомпанії була роз­роблена «Комплексна (зведена) програма підвищення ефективності та надійності експлуатації енергоблоків АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом».

У цю програму входить впровадження модифікації «Підвищення дозволеної теплової потужності реакторів діючих енергоблоків ВП АЕС з ВВЕР-1000 (В-320) шляхом підвищення точності визначення теплової потужності реактора і точності її підтримки».

Результатом цієї модифікації щодо ВП ХАЕС стане можливість підвищення потужності енергоблоків № 1 і №2 до 101,5% від номінальних 100%. Це здійснюється шляхом підвищення точності визначення потужності реактора і підвищення точності її регулювання, що дозволить забезпечити експлуатацію РУ на потужності 101,5% з гарантованим виконанням всіх умов і вимог з безпеки щодо роботи на потужності 100%. 

Таке підвищення точності досягається внаслідок попередньо виконаних відповідних модернізацій систем контролю і управління. Це дозволяє не тільки збільшити потужність, але і підвищити безпеку енергоблоків шляхом підвищення точності підтримки параметрів, що впливають на безпеку.

Такий підхід при підвищенні потужності вже не одне десятиліття застосовується в світовій атомній промисловості та є загальноприйнятою апробованою практикою. Виконання такої модифікації виконується згідно з чинною нормативною базою та «ядерним» законодавством й узгоджене з Держатомрегулювання, що гарантує безумовне виконання всіх вимог забезпечення безпеки.

Дослідну експлуатацію режиму роботи реакторної установки на підвищеній потужності у ВП ХАЕС було розпочато ще у серпні поточного року. Зокрема, були здійснені всі необхідні підготовчі роботи й перевірки.

Безпосереднє підвищення теплової потужності РУ від 100% (3000 МВт) до 101,5% (3045 МВт) виконано наприкінці вересня, що призвело до збільшення потужності турбогенератора від 1010 МВт до 1025 МВт. 

За словами головного технолога ВП ХАЕС Руслана Карикова, зібрані необхідні матеріали та дані, що дозволяють зробити висновки про можливість введення в промислову експлуатацію енергоблока №1 з дозволеною потужністю 101,5%.

Основа мета проведеної дослідної експлуатації - підтвердження безпеки енергоблока при його роботі на підвищеному рівні потужності. Дослідна експлуатація буде закінчена найближчим часом після розгляду та затвердження її результатів, за умови підтвердження їх достатності для досягнення поставленої мети. Надалі така ж робота буде здійснена й на енергоблоці №2.

«У результаті проведених модифікацій, енергоблоки №1 і №2 будуть допущені в промислову експлуатацію на рівні потужності РУ до 101,5%. Це призведе до безпечного збільшення виробітку електроенергії нашими енергоблоками, а це означає, що ХАЕС принесе додатковий внесок в енергобезпеку України», - зазначив головний технолог Руслан Кариков.