Повторна перевірка ВАО АЕС стартувала на Хмельницькій АЕС

На Хмельницькій АЕС поточного тижня працювала місія підтримки ВАО АЕС-МЦ. Це вже третя місія у другій половині року, яка детально відслідковує роботу атомної електростанції у тому чи іншому напрямку. Нинішній візит експертів на чолі з очільником  Іваном Гончаровим присвячений питанням проведення ремонтів та веденню технічної документації цього сегменту роботи на ХАЕС.

До складу групи увійшли старший експерт INPO (США) з управління ремонтом Квінн Джеймс та начальник відділу виробничої документації енергоремонтного підрозділу Рівненської АЕС Дмитро Тимофєєнко.

Традиційно співпраця розпочалася установчою нарадою, на якій генеральний директор ХАЕС Андрій Козюра привітав учасників місії, колег та презентував роботу енергопідприємства на даний момент, а також озвучив присутнім виробничі показники енергоблоків атомної електростанції.

- Цьогоріч ми завершуємо велику роботу у частині інженерної підтримки. Тематика нинішньої місії – дотримання вимог ремонтної документації і порядок виконання ремонтних робіт. Персонал Хмельницької АЕС – відкритий і готовий показати усе те, що напрацював. Також очікуємо від наших колег об’єктивної оцінки задля того, аби розвиватися і рухатися вперед, - наголосив Андрій Козюра. Він подякував експертам за те, що останні погодилися дистанційну форму проведення місії змінити на очну, відкинувши формальний підхід.

На важливості тематики місії акцентував і керівник Іван Гончаров, зауваживши, що питання, які будуть вивчатися та аналізуватися експертами спільно із хмельницькими атомниками, безпосередньо впливають на безпеку енергоблоків, а першочерговим завданням як місії, так і експлуатуючої організації є впровадження єдиної технічної політики для усіх вітчизняних АЕС.

В ході місії підтримки були продемонстровані кращі світові практики проведення ремонтів з використанням чек-листів, світові підходи до ремонтної документації.Низка питань та завдань у ремонтній сфері, яка протягом кількаденного візиту вивчалася та обговорювалася експертами те ремонтниками ХАЕС, знайшла своє відображення в звіті, проект якого експерти ВАО АЕС вручили  керівництву атомної електростанції по завершенню свого візиту.

Тетяна Степанюк