2021 РІК: ЗДОБУТКИ, ПЕРЕМОГИ, НАДІЇ

Рік, що минув, був непростим для нашої країни і світу. Людство у напрузі тримала пандемія, українців – війна на сході країни, а планету – періодичні катаклізми, спричинені глобальною зміною клімату.Хмельницька АЕС та НАЕК «Енергоатом» теж пережили непростий, проте цікавий та результативний рік. Озираючись назад, давайте пригадаємо, якими ж здобутками та непересічними подіями він позначився для рідного підприємства та родин нетішинців.

 

ПРОЄКТИ

 

Національна енергокомпанія минулого року своєчасно завершила будівництво першого пускового комплексу централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у зоні відчуження для Хмельницької, Рівненської та Южно-Української атомних електростанцій. Це є черговим кроком до справжньої енергонезалежності України, адже енергокомпанія прийняла остаточне рішення щодо невивезення відпрацьованого ядерного палива до Росії.

Керівники НАЕК «Енергоатом» та американської компанії Westinghouse у присутності Президента України Володимира Зеленського у США підписали меморандум про співпрацю, яка має розпочатися будівництвом енергоблока Хмельницької АЕС за новітньою технологією АР1000.

Згодом очільник «Енергоатома» Петро Котін та генеральний директор американської компанії Westinghouse Патрік Фрагман підписали у Києві угоди про співпрацю, що стосуються будівництва двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС за американською технологією АР1000.

ХАЕС стала пілотним майданчиком, де минулоріч було проведено семінар-форум на тему «Професійний розвиток жінок в атомній енергетиці». Організаторами виступили національна енергокомпанія спільно із громадською організацією «WiN Ukraine».На енергопідприємстві розпочато реалізацію проєкту із сортування сміття: закуплено нові сміттєвози, облаштовано централізовані майданчики роздільного збору відходів, встановлені сучасні євроконтейнери.

 

ВИРОБНИЧІ СПРАВИ

У минулому році спеціалісти ХАЕС провели ремонтні кампанії на обох енергоблоках, успішно завершивши їх та увівши в експлуатацію перший та другий мільйонники після ремонту. Також продовжили і втілили низку заходів із реконструкції та модернізації, передбачених  Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки енергоблоків АЕС.

На багатьох дільницях різних цехів атомної електростанції було закуплено та введено в експлуатацію найсучасніше технологічне обладнання. Завершено модернізацію повномасштабного тренажера першого енергоблока ХАЕС.

Парк транспортного цеху поповнився новими електромобілями та технологічним спецтранспортом.Першою зірочкою відзначено діяльність готельно-ресторанного комплексу  центру ділових зустрічей ЦГЗ.

Напередодні Дня енергетика колектив Хмельницької АЕС виконав планове завдання із виробництва електроенергії за 2021 рік.

 

ВІЗИТИ

Протягом минулого року найбільше енергетичне підприємство Хмельниччини відвідали посадовці високих державних рангів: від Голови Верховної Ради України та народних обранців до голів обласних рад та адміністрацій. З ознайомчими візитами на ХАЕС побували представники Української енергетичної асоціації.

Неодноразово з робочою поїздкою на наймолодшій вітчизняній АЕС був і очільник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.У вересні Хмельницьку АЕС відвідала делегація польських вогнеборців із Кракова.

Минулого року на майданчику ХАЕС побували спеціалісти американської компанії Westinghouse, які детально обстежили третій енергоблок станції для подальшої реалізації незавершеного проєкту.

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ

Тричі за минулий рік на ХАЕС з місією технічної підтримки працювали експерти ВАО АЕС та двічі інспектори партнерської перевірки міжнародної асоціації.

Наприкінці року ХАЕС відвідали представники міжнародного ядерного страхового пулу Великобританії, які співпрацюють з нашим енергопідприємством у сфері ядерних ризиків.

СОЦІАЛЬНІ ПРОЄКТИ

Протягом 2021 року персоналу Хмельницької АЕС виділено 22 безвідсоткові позики на придбання житла на суму 10 060 052 грн.

Минулоріч розпочалася вакцинація персоналу, яка на кінець року склала майже 93 відсотки працівників, що отримали дві дози щеплення.

Підписано меморандуми про співпрацю між ХАЕС та сусідськими громадами, зокрема і місцевою Нетішинською, у пріоритетних напрямках розвитку.

На території станції облаштовано криту стоянку для велосипедів і скутерів.

Хмельницька АЕС стала надійним партнером для низки медичних закладів Хмельниччини, налагодивши у себе на майданчику виробництво медичного кисню та забезпечивши його відпуск лікарням із знижкою у 99%.

Адміністрація ХАЕС продовжила укладання договорів із добровільного медичного страхування для своїх працівників за кошти енергопідприємства.Минулоріч атомна електростанція розпочала співпрацю із вищими навчальними закладами та студентами, які обрали дуальну форму освіти.

СПОРТ І ДОЗВІЛЛЯ

Розпочато масштабну програму відновлення та розбудови спорткомплексу, в рамках якої проведено косметичний ремонт басейну та оновлено його інвентар. Також відкрито нове футбольне поле зі штучним покриттям.

Працівники станції активно долучалися до відкритого чемпіонату міста зі скелелазіння, брали участь у змаганнях зі спортивної риболовлі, боролися на руках (як чоловіки, так і жінки) у відкритому Кубку міста з армспорту, бігали. Крутили атомники і велопедалі на близькі і не зовсім відстані: від мандрівок рідними околицями до велотурів Україною у рамках спортивного марафону «100 ВЕЛОwatt» у Вараші, де нетішинці здобули бронзу.

Підкорювали працівники ХАЕС і водну стихію, взявши участь у Міжнародному турнірі з плавання «Біле озеро», який щорічно організовує Рівненська АЕС.

Вкотре працівники та пенсіонери ХАЕС підкорили найвищу вершину Карпат – Говерлу. Чергове сходження нетішинці приурочили Дню Незалежності України.За ініціативи керівництва ХАЕС у лісовій смузі Нетішина, поруч із центральною дорогою, було облаштовано зону відпочинку чотирма новенькими альтанками.

На території промислового майданчика атомної електростанції та Центру ділових зустрічей ЦГЗ встановлені спортивні тренажери для персоналу ХАЕС, аби практично дотримуватися здорового способу життя.Працівники енергопідприємства оздоровилися у низці санаторіїв та пансіонатів України – від Карпат до Чорного моря.

 

ІМІДЖЕВІ АКЦІЇ

Молодіжна організація ХАЕС спільно із енергопідприємством, його профспілковою організацією та іншими співорганізаторами вперше в Нетішині провели велоквест «Крутий відпочинок у русі», пропагуючи активний, здоровий та змістовний відпочинок атомників.

Нові емоції, випробування та виклики подарував нетішинцям та учасникам з інших вітчизняних АЕС командний забіг з перешкодами «АTOM RACE», який вперше був організований і проведений саме в Нетішині 24 серпня.

До 30-річчя Незалежності України працівники Хмельницької АЕС та військовослужбовці в/ч 3043 з охорони атомної електростанції провели перед адмінприміщенням флешмоб, заповнивши імпровізовану карту України та заспівавши Державний гімн.

А перший мільйонник станції «одягнувся» у вишиванку – це креативний задум у рамках ремонту фасаду енергоблока.

До Дня фізичної культури і спорту Рада молоді ППО ХАЕС організувала легкоатлетичний забіг, в якому взяли участь більше сотні працівників, військовослужбовців та містян.

 

ВТРАТИ

2021 забрав у засвіти колишнього висококласного фахівця-атомника, керівника аварійно-технічного цент­ру НАЕК «Енергоатом» Михайла Гашева, колишнього керівника лабораторії охорони навколишнього середовища ХАЕС Юрія Шумова, колишнього керівника залізничного підрозділу ХАЕС Олександра Кисельова, колишнього очільника дільниці оперативного друку ЦГЗ Анатолія Переятенця, одного із перших керманичів профспілкової організації ХАЕС Михайла Добровольського.

 

ЮВІЛЕЇ

У 2021 році ювілейні дати відзначили ряд підрозділів Хмельницької АЕС. Служба аналізу безпеки відзначила новий рік 20-річчям від дати створення.

У травні 30-річний ювілей святкував юридичний відділ станції. Три десятки років служінню перу відзначило і станційне газетне видання «Перспектива».

17 жовтня НАЕК «Енергоатом» відзначив чверть століття в якості оператора чотирьох вітчизняних АЕС.

Один із основоположних цехів ХАЕС – турбінний – відсвяткував 40-річний ювілей.

Отож, нехай усі плани Хмельницької атомної електростанції втілюються у новому, 2022 році, який обов’язково приноситиме нам мир, успіх і лише гарні звістки!

Підготувала Тетяна Степанюк