Сергій Харченко: не амбіціями, а наполегливістю…

Після заснування у Нетішині волейбольної команди «ХАЕС-НАЕК» у прихильників спорту з’явилась надія стати свідками цікавих ігрових видовищ за участю земляків. Через деякий час вони впевнено заявили про себе на різних турнірах. Видовищними були поєдинки між командами підрозділів ХАЕС, які змагались у залік станційної спартакіади, або брали участь у першості під егідою Атомпрофспілки.  Прагнення удосконалення стало базою для створення повноцінної команди з волейболу, яку взяв під свою опіку знаний на Хмельниччині фахівець Василь Мазуров. Згодом  одним із його помічників став  Сергій Харченко, за плечима якого вже був досвід участі у престижних турнірах аматорських волейбольних дивізіонів. Щодалі тренери ставили перед вихованцями амбітніші плани.

Головному тренеру Сергію Харченку та його колегам запам’яталось багато спортивних моментів, які довелось пережити в минулому. Команда   волейболістів «ХАЕС-НАЕК» постійно була налаштована на боротьбу за шлях до вершин у аматорській лізі чемпіонату України. Як пригадує Сергій Харченко, старт був вдалим: друге місце та перехід у першу лігу. В наступному сезоні волейболісти з Нетішина увійшли до трійки призерів і отримали право виступати у вищій лізі. А потім «замахнулись» на більш амбітний проєкт – бути серед кращих. Напруженими видались поєдинки, які проходили на базі відпочинку «Сонячна долина» Чернівецької області. Тут наші земляки боролись за медалі з іншими претендентами за призові місця: місцевим «Джерельцем», «Златогором» з Черкас та «Соколом-Газовиком» з міста Сокаль, що на Львівщині. В результаті запеклої боротьби нетішинці стали срібними призерами вищої аматорської ліги. Але нестача фінансування змусила команду на рік відмовитись від участі у вищій аматорській лізі. Пауза у сезон коштувала нашим волейболістам втрати права бути серед кращих аматорських команд. Довелось починати все спочатку.

За кожною перемогою стоїть копітка праця. Треба зважати й на те, що команда «ХАЕС-НАЕК» складається із працівників електростанції, які тренуються і беруть участь у поєдинках лише поза робочим часом. Та це не стає завадою у прагненні популяризувати нетішинський волейбол і за межами міста енергетиків.

Друзі та колеги Сергія Харченка переконані, що саме його наполегливість і віра у власні сили допомагає вдало вирішувати проблеми, які трапляються на спортивних стежинах. Але не тільки пристрасть до долання турнірних вершин притаманна головному тренеру волейболістів. Він вміє організувати змістовний відпочинок на лоні природи з друзями,  дбає, щоб дружина Оксана, донечки Анастасія та Злата могли помилуватися чудовими місцевими краєвидами. Найбільшою радістю для Сергія є можливість посидіти на березі водойми з вудочкою. Можливо, саме у такі моменти  зароджуються нові плани, свіжі методи тренувань, тактика та стратегія майбутніх вдалих виступів команди «ХАЕС-НАЕК».

Петро Шелепало, член НСЖУ