Нудьгувати в «Країні мрій» неможливо

В урочищі Бір на околицях Межиріча вже більше 30 років працює Позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку Острозький дитячий санаторно-курортний комп­лекс «Країна мрій» – один з найкращих не лише на Рівненщині, а й в Україні. Підтвердженням цього є те, що Рів­не­н­ська обласна федерація профе­сійних спілок України за результатами оздоровчого сезону 2017 року визначила «Країну мрій» переможцем Всеукраїнського огляду у номін­ації «Кращий заклад оздоровлення та відпочинку».

Поділитися планами на новий оздоровчий сезон я попросив багаторічного керівника закладу, до речі, його безпосереднього будівничого в середині 80-х років минулого століття, Івана Дячука.

– Ми розуміємо, що відзнака – це певною мірою аванс на майбут­нє, – наголосив Іван Леонтійович. – Минулого літа табір «Країна мрій» отримав подяку голови Державної казначейської служби Укра­їни за оздоровлення дітей праці­в­ників відомства, які живуть і трудяться на Донбасі. Маємо подяку від керівника Станично-Луганського району, звідки минулого року відпочивали 80 дітей. Керівники названого райо­ну цього року також попросили, щоб наш заклад виділив їм не меншу кількість, ніж минулого року. Отже, дітям сподобалось у нашому мальо­вничому Бору, батьки не бояться відпускати дітей на велику віддаль від дому, знають, що у нашому закладі забезпечать змістовний відпочинок та дозвілля.

У «Країні мрій» полюбляють відпочивати діти з Острога та Острозького району, Хмельниччини, Тернопільщини тощо.

– Готуючись до цьогорічного відпочинку дітей, ми збільшуємо кількість цікавих ігор для них, впорядковуємо дві ігрових зали для організації дозвілля у негоду, зміцнюємо матеріально-технічну базу, проводимо роботу з підвищення безпеки дітей, реагуємо на приписи контролюючих органів тощо, – за­значив Іван Леонтійович. – Хочу наголосити, що від багатьох інших подібних закладів, ми відрізняємось тим, що останніми роками кожна зміна у нас тематична. Не буде винятком і 2018-й рік. Плануємо чотири тематичні зміни. Одна з них буде присвячена українським звичаям і традиціям з намаганням поглиблювати знання дітей в царині національної культури, історії та патріотизму. Решта заїздів буде присвячена популярному в дитячому середовищі літературному герою Гаррі Поттеру, а також самій книзі.

Іван Дячук розповів, що в кожній зміні неодмінно відбуваються зустрічі з цікавими людьми. Плануються творчі вечори, майстер-класи із ус­пішними людьми, - співаками обласної філармонії, знаними умільцями. Вони поділяться враженнями про свою роботу, досягненнями, секретами успіху тощо. Керівник закладу зазначив, що йому і колективу цікаво все, що дає можливість дітям знайти своє покликання. Одне із основних завдань, яке ставить перед собою «Країна мрій», –  створення гарного мікроклі­мату в колективі. Девіз закладу: «Ми живемо для усмішки дітей», тому вся робота націлена на реалізацію цієї мети.

– У «Країні мрій» діє медична служба, яка проводить різного роду лікувальні та профілактичні заходи­, зокрема, фіто-, аромо-, спелео-, озоно-, апі-, та вітамінотерапію, фізичне загартування із використанням природних факторів та лікарських трав, – зазначив Іван Дячук. – Традиційно, у відповідності із нормами, затвердженими Кабінетом Міністрів, організовано якісне, повноцінне харчування дітей. Воно тут традиційно п’ятиразове, а ще, діти отримують лікувальні чаї за триденною схемою для профілактики захворювань та зміцнення органів дихання, травлення та імунної системи. Такі процедури передбачають протоколи Міністерства охорони здоров’я. Хочу зауважити, що ми постійно дбаємо, щоб були дотримані всі стандарти проживання дітей в закладі, а також  безпека.

«Країна мрій» знаходиться на території Національного парку «Дермансько-Острозький». Фауна і флора місцевості надзвичайно багата та цікава. Діти в період перебування в комплексі,  знайомляться з цим надбанням, що збагачує їх знання про навколишній світ і природу України, лікарські рослини,  ендемічні та червонокнижні види. Під час походів, які організовуються до Межиріцького монастиря та Новомалина, екскурсій у музеї Державного історико-культурного заповідника м. Острога, Острозької академії, діти дізнаються багато цікавого і нового для себе. Під час екскурсії до університету додатково проводиться профорієнтаційна робота, яка допомагає старшокласникам із вибором майбутньої професії.

– Нашою «фішкою» вже четвертий рік поспіль буде робота волонтерів зі США (штат Техас).  Минулого року ми одержали сертифікат, як кращий заклад оздоровлення в Україні, з яким працює американська місія. Кожного року до нас приїжджала одна група на зміну, а в 2018-му, напевно, буде дві бригади у другому й третьому заїздах. Волонтери зі США нам цікаві, найперше, як носії мови, у них є чому повчитися у сфері організації відпочинку та оздоровлення дітей,  спілкуванні з дітьми і таке інше. Вони навчають незвичним для нас іграм, рукоділлю. Американці приїжджають із перекладачами, але роботи в них багато лише перші дні, – далі діти спілкуються з носіями мови, переважно, так би мовити, напряму.

У закладі до послуг дітей є спортивний комплекс із басейном 25х10 м, комп’ютерний клас, відеозала, відкрита літня естрада, облад­нані місця для проведення загонових заходів, кімната психологічного розвантаження, бібліотека, ігротека, школа туризму, клас настільних ігор народів світу, різні гойдалки, тренажери. Все це дозволяє дитині знайти заняття відповідно до своїх уподобань, брати участь у роботі гуртків, змагатися у різних видах спорту, естафетах, творчих конкурсах, виступати на сцені, малювати, вчитися новому тощо. Діти у закладі завжди задіяні у різних заходах – нудьгувати немає коли. Про це дбає досвідчена педагогічна команда «Країни мрій». За словами Івана Леонтійовича – це сплав досвіду та молодості. У старших за плечи­ма багаторічний стаж педагогічної­ роботи, а у вожатих – енергія та бажання вдосконалюватися.

- У нас цікаво дітям, – акцентував співрозмовник. - Серед проблем – ціна путівки. Ми заклали в неї те, що дасть нам можливість вижити в цих складних економічних умовах. Ми не ставимо собі за мету отримувати прибутки, бо є неприбутковою структурою. Головне, щоб оздоровчий комплекс вижив, мав можливість придбати все необхідне для дітей, оплатити товари, послуги, ви­платити заробітну плату працюючим. Є заклади, де путівки пропонують дешевше, але батькам варто звернути увагу на якість організації оздоровлення, – під­креслив Іван Дячук.

Тож, плануючи літнє оздоровлення дітей, бажаючи поєднати корисне з приємним, раджу обрати «Країну мрій», бо ця назва, як ніяка інша, точно відповідає тому, що очі­кує дітей.

Іван Глушман

Фото автора