ОЧІЛЬНИК ВАО АЕС ВІДВІДАВ ХМЕЛЬНИЦЬКУ АЕС

Хмельницьку АЕС відвідав Голова­ Всесвітньої асоціації орга­нізацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС, WANO), Жак Регальдо. Його ознайомчий візит відбувся за участі президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського та інших представників Енергокомпанії.

Знайомство із електростанцією почалось із відвідин навчально-тренувального центру. Тут на правах господаря низку пізнавальної інформації про організацію навчання персоналу озвучив генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко. Потім гості стали свідками тренування змінного персоналу під керівництвом начальника зміни Андрія Колобаєва на повномасштабному тренажері. Коментарі давав заступник головного інженера з підготовки персоналу Володимир Ісупов.

Жака Регальдо цікавив системний підхід до організації підготовки змінного персоналу, від роботи якого­ на діючому енергоблоці зале­жить його безпека. Представники ХАЕС запевнили, що у цьому процесі широко використовується світовий досвід, а також власні напрацювання інструк­торського складу навчально-тренувального центру.

Під час огляду макета енерго­блока ВВЕР-1000 Юрій Недашковський та Микола Панащенко розповіли про основні технологічні принципи роботи ХАЕС та заходи, які допомагають під­вищити його надій­ність. У ході спілкування іноземний гість поцікавився надій­ністю парогенерато­рів на Хмельницькій АЕС, бо добре обізнаний із проблемами стабільної експлуатації цього важливого вузла на  багатьох АЕС світу. Микола Сергі­йович запевнив, що у ході підготовки пер­шого енергоблока до продовження терміну експлуатації не виникало питань щодо надійності парогенератора. Він успішно може експлуатуватись і у подальшому. Аналогічна ситуація і на другому енергоблоці. Користуючись нагодою очільник ВАО АЕС зацікавився подібним феноменом. Микола Панащенко зазначив, що справа у високій якості води, яка знаходиться у водосховищі електро­станції. Вона має низькі показники мінералізації, принаймні у разів сім менші, ніж, приміром, на ЮУ АЕС, колективу якої довелося стикнутись із проблемами на парогенераторах.

Голова Всесвітньої асоціації ор­ганізацій, що експлуатують атомні електростанції, Жак Регальдо у супров­оді генерального директора Хмельницької АЕС Миколи Панащ­енка, заступника головного інженера з експлуатації Євгена Носіков­а, який тимчасово виконує обов’язки головного інженера, відвідали машзал та блочний щит управління першого енерго­блока. Тут гість також одержав вичерпну інформацію про особливості експлуатації основного обладнання та про заходи із підвищення експлуатації діючих енерго­блоків.

Щодо перспектив діяльності Хмельницької АЕС, то вони були озвучені під час перебування делегації на проммайданчику третього енергоблока. Представники електростанції, зокрема й заступник гене­рального директора з капітального будівництва Олег Рахлінський          доводили  гостю необхідність нарощування енергетичних потужностей нашої держави за рахунок завершення будівництва двох енерго­блоків на проммайданчику Хме­льни­цької АЕС, бо це є запорукою енергетичної незалежності України та можливістю налагоджувати партнерські стосунки із Євросоюзом.

Під час відвідин Хмельницької АЕС  Голова Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції, Жак Регальдо висловив переконання, що і надалі продовжуватиметься активна спів­праця між ДП «НАЕК «Енергоатом», зо­кре­ма і представниками Хмельницької АЕС, з експертами ВАО АЕС. Ця співпраця важлива для успішної експлуатації діючих ядерних енергоблоків та унеможливлення виникнення техногенних аварій.

Всесвітня асоціація операторів АЕС була створена 1989 року після аварії на Чорнобильській АЕС. Тоді всі компанії, що експлуатують АЕС, переглянули свої підходи до забезпечення безпеки та дійшли висновку про необхідність міжнародного співробітництва у цій сфері. На сьогоднішній день ВАО АЕС об’єднує всі атомні станції світу та енергетичні компанії, що експлуатують понад 450 атомних енерго­блоків. Таке об’єднання та детальний аналіз успішної практики експлуатації реакторів різних типів по всьому світу роблять експертів Асоціації носієм унікального досвіду. Як засвідчує практика, багатьох порушень в роботі атомних електростанцій можна уникнути, якщо з подій на інших станціях своєчасно зробити правильні висновки.

Жак Регальдо був обраний Голов­ою Всесвітньої асоціації органі­зацій, що експлуатують АЕС на засіданні Ради керуючих у жовтні              2012 року і вступив на посаду з 1 березня 2013 року, змінивши Лорана Стрікера. Торік Жак Рега­льдо відвідував Україну, знайомлячись із діяльністю відокремлених під­розділів ДП «НАЕК «Енерго­атом». Він побажав атомникам ХАЕС ус­пішної реалізації намічених заходів з продовження терміну екс­плуа­тації енергоблока №1 та сприятливої інвестиційної політики у ході  завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків.

Олександр Шустерук

Фото автора та Олени Веселової