Нещодавно на ХАЕС проведено функціональні випробування установки центрифугування. За випробуванням спостерігали представники Єврокомісії, заводу-виробника, підрядних організацій. Випробування пройшли успішно. Було підтверджено всі проектні параметри установки.

За словами заступника начальника хімічного цеху з реконструкції та модернізації Дмитра Корсуна (на знімку), питання переробки радіоактивних відходів є важливими для атомної енергетики. Згідно з проектом, на АЕС, де використовуються реактори типу ВВЕР- 1000, засто­cо­вується технологія очищення трапної води від нерозчинених домішок за допомогою баків-відстійників з використанням гравітаційної седиментації. Вода освітлюється за допомогою сили тяжіння у баку-відстійнику. Ця технологія не дозволяє виводити домішки  із технологічного циклу і тому вони постійно накопичуються у баках. За період експлуатації першого та другого енергоблоків ХАЕС ємності для зберігання  рідких радіоактивних відходів (фільтруючих матеріалів та шламів)  заповнені на 75 відсотків. Нова технологія центрифугування допоможе не тільки зменшити їх кількість, а й підвищити якість очищення води від нерозчинних домішок. Технологія освітлення води за допомогою установки центрифугування більше як у 5000 разів ефективніша за технологію освітлення у баках-відстійниках. Продуктивність установки центрифугування відповідає продуктивності 300 баків-відстійників, будівництво яких із відповідною інфраструктурою привело б до великих капітальних вкладень.

- Коли розпочався процес запровадження нової технології переробки радіоактивних відходів?

- У 1993 році була складена пропозиція в Єврокомісію про необхідність застосування на ХАЕС нової технології очищення трапних вод. До 2002 року тривав процес узгодження фінансування проекту Єврокомісією, а з 2006 року розпочався процес монтажу. Згодом були проведені пусконалагоджувальні роботи, а також розпочався процес підготовки персоналу у рамках «м`якої» допомоги Єврокомісії ІСЯБ за чотирма темами: тепломеханічне обладнання установки центрифугування, тепломеханічне обладнання системи поводження з бочками, обладнання системи контролю та управління установкою, програмне забезпечення фірми Siemens. У процесі навчання взяли участь спеціалісти хімічного цеху, енергоремонтного підприємста, цеху теплової автоматики та вимірювань, навчально-тренувального центру.

Випробування системи буде тривати до кінця року, за результатами дослідної експлуатації будуть оформлені відповідні документи.

Олександр Шустерук