Оцiнювалась протипожежна безпека

На Хмельницькій АЕС відбулась комплексна перевірка стану пожежної безпеки, в якій взяли участь представники¬ відділу  пожежної безпеки «Енергоатома» і відпо¬відні фахівці інших АЕС України. Вона проводилась у відповідності з  розпорядженням керівництва  ДП «НАЕК «Енергоатом» та  «Планом-графіком перевірок відокремлених підрозділів ДП «НАЕК «Енергоатом» інспектуючими органами у 2018 році».

Членами комісії та представниками підрозділів ВП ХАЕС, зокрема, СВНіПБ, були перевірені  - територія проммайданчика, виробничі будівлі, споруди, приміщення реакторного та турбінного відділень, інших підрозділів електростанції. У ході запланованих процедур було засвідчено, що  ВП ХАЕС виконуються організаційні заходи, щодо забезпечення необхідного рівня пожежної безпеки. Відповідальність за протипожежний стан ВП ХАЕС в цілому покладено на генерального директора. У компетенції головного інженера - забезпечення працездатності активних і пасивних засобів протипожежного захисту. Забезпеченням належного протипожежного стану окремих цехів, будівель, споруд та обладнання згідно із відповідним наказом покладена на начальників підрозділів ВП ХАЕС наказом.

Комісія пересвідчилась, що в усіх основних виробничих підрозділах розроблені цехові інструкції з пожежної безпеки. Виробничі приміщення забезпечені виписками із цих інструкцій. Територія ВП ХАЕС, будівлі та приміщення забезпечені плакатами, знаками з пожежної безпеки та планами евакуації. Для оповіщення про пожежу на ВП ХАЕС використовується гучномовний зв’язок, сирена та станційна радіоточка. Рішенням трудового колективу від 15.03.2007 на ВП ХАЕС створена пожежно-технічна комісія. Плани роботи ПТК розробляються на півріччя і затверджуються на засіданнях, які проводяться регулярно.. Перевірки протипожежного стану виробничих будівель, споруд, складів і лабораторій членами ПТК проводяться згідно з річним станційним графіком під час комплексних перевірок цехів та Днів безпеки. Зауваження, виявлені під час перевірок  фіксуються в актах комплексних перевірок та «Днів безпеки».

Під час перевірки пожежного стану електростанції члени комісії ретельно оглянули територію проммайданчика підприємства. За їх оцінкою, пожежно-технічний стан характеризується, як задовільний. Скошування трави проводиться регулярно силами персоналу цеху господарського забезпечення. Своєчасно прибирається територія від горючих відходів. Протипожежні розриви між будівлями та спорудами відповідають нормам. Дороги і під’їзди до будівель, споруд, пожежних вододжерел утримуються у справному та задовільному стані. Територія проммайданчика освітлюється у нічний час. Місця зберігання  матеріалів та обладнання на відкритих майданчиках відповідають вимогам  пожежної безпеки.

Інспекторська група також проаналізувала утримання виробничих, складських, лабораторних та адміністративних будівель, споруд і приміщень, а також евакуаційних шляхів та виходів. Був проаналізований протипожежний стан електроустановок, кабельного господарства, систем вентиляції і кондиціонування та інших важливих технологічних об’єктів.

Під час завершального засідання начальник відділу охорони праці та пожежної безпеки дирекції з нагляду за безпекою ДП «НАЕК «Енерго¬атом» Олександр Григоренко констатував, що пожежна безпека  Хмельницької АЕС на достатньому¬ рівні. Критичних недоліків не виявлено. Фахівці  мали нагоду порівняти показники діяльності відповідних служб станції з тими, що впроваджені на інших АЕС. Кращі практики впроваджуватимуться на всіх майданчиках компанії. За результатами перевірки стану пожежної безпеки на Хмельницькій АЕС будуть розроблені коригуючі заходи, що допоможуть усунути виявлені недоліки. Вони, за словами членів комісії, не впливають на протипожежний стан електростанції.

Після завершення роботи комісії випала нагода поспілкуватись із начальником  відділу нагляду за пожежною безпекою служби відомчого нагляду і пожежної безпеки  ХАЕС Олександром Тимчуком.

-           Комплексні перевірки стану пожежної безпеки на Хмельницькій АЕС, розповідає Олександр Вікторович,- проводяться кожні два роки. Це хороша нагода постійно покращувати протипожежну безпеку, яка безпосередньо пов’язана із безпекою електростанції. Тут вся увага спрямована на заходи, які  унеможливлюють виникнення пожеж на території проммайданчика та об’єктах ВП ХАЕС. Нещодавно відділу нагляду за пожежною безпекою служби відомчого нагляду і пожежної безпеки виповнилося двадцять років. Протягом тривалого періоду на Хмельницькій АЕС не було зафіксовано надзвичайних ситуацій, які виникали через грубе порушення протипожежної безпеки. Це велика заслуга моїх колег по роботі та всіх, хто причетний за посадовими обов’язками її забезпечувати. У нашій роботі основним є  профі¬лактика і вжиття заходів для запобігання порушень за будь-якими напрямками діяльності. Для цього проводяться щоденні регулярні перевірки, чергові та позапланові технічні огляди обладнання, видаються приписи для усунення зауважень. Велика увага приділяється співпраці із фахівцями наглядових органів. Остьанній їх візит засвідчив, що ми рухаємося у правильному напрямку.

Олександр Шустерук

Фото автора