Опікується теплом і водою грмади

Щойно відсвяткував 60-ліття головний інженер комунального господарства М.Ринда. З цієї нагоди генеральний директор ХАЕС Андрій Козюра привітав ювіляра і вручив  Михайлу Васильовичу відзнаку «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України» ДП «НАЕК «Енергоатом». Для «Почесного працівника ХАЕС» це не перша нагорода, що засвідчує трудову звитягу. З сорока п’яти років трудового стажу останні тридцять фахівець присвятив Хмельницькій АЕС.

Трудову діяльність на станції розпочав 1990 року на посаді майстра 2 групи цеху теплових підземних комунікацій. З 2000 року працював начальником зміни цеху теплових підземних комунікацій. У  2006-му переведений на посаду заступника головного інженера КГ, а з 2008-го обіймає посаду головного інженера комунального господарства.

Господарство, насправді, дуже велике. Діяльність комунального господарства базується на видобуванні  і очищенні підземних  вод для  забезпечення господарчо-питних  потреб споживачів; забезпеченні теплом споживачів відповідно з графіком температурного режиму та в залежності від температури зовнішнього се­редовища; забезпеченні водовідведення від споживачів; цілодобовому проведенні очищення господарчо-побутових стоків; ремонті, налагодженні, технічному обслуговуванні і реконструкції обладнання.

До складу комунального господарства входять: станція знезалізнення питної води; дільниця з ремонту та обслуговування водопровідних та каналізаційних мереж; дільниця очисних споруд; група водопровідних, каналізаційних мереж та КНС міста; дільниця теплових мереж та центральних теплових пунктів; група з ремонту та обслуговування електрокотельні, водонасосної станції та ОС СМСЧ-4; дільниця енергетика; служба головного механіка; мережі будівельного двору...Через систему водопровідних мереж від джерел водопостачання здійснюється забезпечення споживачів господарчо-питною водою. Загальна довжина водопровідних мереж близько 90 кілометрів.

Відтак, у головного інженера клопотів вистачає, особливо у ситуаціях, коли стаються пориви труб і таке інше. На нього покладено обов’язки забезпечення підтримання обладнання, мереж і споруд підрозділу в справному стані шляхом організації експлуатації, технічного обслуговування і ремонту обладнання, мереж і споруд, закріплених за господарством. При цьому належить добитись максимальної економічності роботи обладнання при раціональному витрачанні матеріальних та енергоресурсів. В його обов’язках забезпечення виробничих дільниць підрозділу запасними частинами, запасом матеріалів та обмінним фондом арматури, вузлів, обладнання у відповідності з діючими нормами.

Як відзначають у колективі, фахівець виконує свої обов’язки  ефективно, вміє оперативно розв’язувати поставлені завдання. Рахується із думками інших, заохочує висловлювання протилежних точок зору, здатний прийняти розумну пропозицію. З повагою ставиться до колег.

А ще ми знаємо, що він гарний співрозмовник, людина тактовна і виважена, освічена, толерантна. Роки додають мудрості. Нехай і у подальшому життєвий шлях осявається добром та здоров’ям!

Віктор Гусаров

Фото автора