Орієнтир – порядок між людьми й в природі

Микола Рудик (на передньому плані) – частий гість у колег-поліцейських Нетішинського поліцейського відділення. Без його напутнього слова, підказки не обходиться молоде покоління розшуківців.Значну частину життя він присвятив оперативному підрозділу. Починав службу у правоохоронних органах у 1984 році – тоді майбутній грозі нетішинського кримінального світу було 20 років. У перші роки служби Микола Володимирович працював конвоїром, у патрульно-постовій службі. 1993 року потрапив у рідну стихію – став оперуповноваженим сектору карного розшуку Нетішинського МВ УМВС, де пропрацював 15 років.– Ніколи не прагнув високих звань та медалей. -– Зізнаюсь чесно, завжди боявся бюрократичної кабінетної роботи. Знав, що більше з мене користі так би мовити «на землі».

Капітана міліції Миколу Рудика вважають  легендою нетішинського карного розшуку. Свого часу його по-справжньому боялись місцеві кримінальні елементи. Колишні колеги по роботі відзначають його особливий талант розкривати заплутані злочини.

  • – Я дуже любив свою роботу, робив її від щирого серця, – згадує пенсіонер ОВС. – Якщо якась справа мені не давалась, не міг заспокоїтись, поки не встановлю істину.

Повагу колег-правоохоронців Микола Рудик заслужив високим професіоналізмом, відповідальністю, чесністю, добросовісністю.В поліцейському середовищі побутує вислів: «Хто не працював у карному розшуку, той не пізнає усіх аспектів служби». Карний розшук перевіряє людину на міцність. До того ж, тут можуть працювати тільки принципові, порядні, відповідальні та сумлінні люди, – каже Микола Володимирович.

Вийшовши на пенсію, він не всидів на місці – продовжив справу вже у складі команди охорони ЗВВО ставка-охолоджувача Хмельницької АЕС. Зіграв свою роль і той фактор, що керівником підрозділу став товариш по службі колишній заступник начальника міліції по громадській безпеці, згодом інспектор державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Леонід Володимирович Кметь (у центрі). У команду «підтягнувся» ще й колишній військовий із охорони ХАЕС  механік із суднових систем Іван Володимирович Бабійчук. Виявилось, що упіймати і, як мовиться, вивести на чисту воду браконьєрів, недобросовісних рибалок, не легше, як розплутати «земну» кримінальну справу.  Команда охорони ЗВВО ставка-охолоджувача активно співпрацює із Державною екологічною інспекцією Хмельницької області, інспекторами Управління охорони використання i відтворення водних ресурсів та регулювання рибальства, Управлінням Національної поліції України у Хмельницькій області в рамках проведення  рейдових перевірок та інших важливих заходів, передбачених чинним законодавством. Створені оперативні групи, на які покладено обов’язки  боротьби із браконьєрством та іншими неправомірними діями у період заборони вилову водних живих ресурсів.

Нині у команди «гаряча» пора – нерест риби. Встановлено значні обмеження для недобросовісних рибалок. Виходити на воду доводиться не лише вдень. Все, як завжди. До такого ритму життя вони звикли, адже обирали шлях боротьби з криміналом свідомо.

Віктор Гусаров

Фото Олександра Шустерука