На Хмельни­цькій АЕС працюють між­народні експерти парт­нер­ської перевірки Всесвітньої асоціації операторів, які експлуатують атомні електро­станції.

Під час презентаційної наради генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко сказав, що до початку роботи міжнародної місії на електростанції тривала інтенсивна підготовка, бо її колектив розуміє значення обміну досвідом. Микола Сергі­йович ознайомив іноземних гостей із основними напрямками діяльності підприємства, акцентував увагу на заходах, які дають можливість підвищити рівень безпечної експлуатації діючих енергоблоків та культури виробництва, а також познайомив з своїми колегами, які тісно співпрацюватимуть із міжнародними експертами.

Керівник команди партнерської перевірки – перший заступник генерального директора - головний інженер ВАТ «Атоменергоремонт» Росі­й­ської Федерації Василь Аксьонов розповів про основні напрямки проведення місії технічної підтримки, а також зазначив, що він добре озна­йом­лений з роботою ХАЕС: сім років тому брав участь в аналогічній партнерській перевірці. Він також повідомив, що в місії беруть участь експерти з Нововоронезької, Білоярської, Курської, Смолен­ської, Ростовської та Кольської АЕС Російської Федерації,  АЕС Лонгмен  (Тайвань), АЕС Козлодуй (Болгарія), АЕС Богуніце (Словаччина), Всесвітньої асоціації операторів АЕС - Атлантського центру (США), а також представники Запорізь­кої, Хмельницької і Південно-Української АЕС.

Експерти ВАО АЕС зараз вивчають роботу Хмельницької АЕС за такими напрямками, як організація й адміністрація, експлуатація, ремонт, інженерна підтримка, досвід експлуатації, радіаційний захист, підготовка персоналу, протиаварійна готовність, пожежна безпека. За словами Василя Аксьонова, програма партнерських перевірок ВАО АЕС дає можливість членам Асоціації вивчати та обмінюватися кращими світовими досягненнями у безпечній та надійній експлуатації АЕС. Результатом перевірки стане конфіденційний звіт, в якому зазначатимуться позитивні моменти, а також виявлені недоліки,  команда надасть рекомендації щодо покращення цього напрямку діяльності АЕС.

Олександр Шустерук

Фото  Валерія  Валуєва