Пенсіонери прикрашають місто

Кілька десятків колишніх працівників Хмельницької АЕС, які перебувають на заслуженому відпочинку, взяли участь у акції «Посади дерево – збережи планету». На береговій смузі у районі обвідного каналу на вулиці Михайлова вони висадили майже сотню молодих дерев.

 Голова цехкому пенсіонерів  Ольга  Яськів та одна із активісток акції Людмила Малько відповідально поставились до запланованого заходу, що дало можливість оптимально розрахувати сили ентузіастів покращення стану довкілля на території міста енергетиків. Учасники акції поставилися до заходу, як до справжнього свята, працювали завзято і старанно, з настроєм і піднесенням. Зарання підготовлені саджанці були висаджені  у підготовлені лунки.

- Восени ми традиційно саджаємо нові дерева, підкопуємо їх, готуємо до зими, а весною дивимось, що прижилось, а що – ні, підсаджуємо нові на місці загиблих чи зламаних, - розповідає Людмила Малько, - намагаємось зробити тут ошатну алею із фруктових та листяних дерев. Переважно, це вишеньки, сливи, горіхи. А ще берези, клени, горобина. Найбільше нас турбує, що байдужість і невігластво людей призводять до гибелі саджанців. Їх нищать собаки, яких тут вигулюють, ламають діти, а дорослі мовчки споглядають за цим. Проте, скільки буде снаги і сил, стільки й будемо проводити цю акцію. Маємо ідею закласти «Алею пенсіонерів».

Про щорічне висаджування молодих дерев на території міста можна казати як про традицію. Людмила Малько пригадує, що вперше вийшли на імпровізовану толоку всією родиною років п'ятнадцять тому. Потім з них взяли приклад інші небайдужі сім’ї, згодом акції із озеленення стали масовими. Тут, звичайно, першу скрипку зіграли профкомівські активісти.

- Щоб залишити по собі добрий слід на землі, потрібно,  на наш погляд, зовсім не багато: збудувати оселю, виростити дітей, посадити дерево, - продовжує розповідь Людмила Малько. - Але для втілення таких життєвих цілей доводиться витрачати не один рік наполегливої праці. Труднощі з часом забуваються, в пам’яті залишаються приємні події. Переконана, що наші дерева будуть радувати не одне покоління нетішинців.

Колишні працівники електростанції причетні не тільки до закладання алей, вони є постійними учасниками різних екологічних акцій із прибирання території міста.

- Найбільше непотребу можна побачити на міських околицях, береговій лінії річки Горинь, - коментує Ольга Яськів, - саме цю територію містяни облюбували для відпочинку. Але ж не дарма у народі є приказка про погану вівцю, яка поганить всю отару. Таких «овець», на жаль, знаходиться не десятки, а сотні. Життєвий досвід свідчить, що одними закликами до дбайливого ставлення до довкілля виправити ситуацію не вдається. Єдиний вихід – небайдужим до збереження краси та самобутності міста людям на власному  прикладі продемонструвати як можна облагородити нашу територію. Щороку наші пенсіонери виходять на ділянку автошляху, де автомобілі прямують у бік Славути, Острога, щоб її ретельно прибрати. Сподіваємось, що наш ентузіазм не пропаде даремно. І наш Нетішин буде виглядати як зелений квітучий сад.

Наступні екологічні заходи пенсіонери Хмельницької АЕС планують провести в наступному році перед Великоднем.

Олександр Шустерук

Фото автора