З 11 жовтня 2017 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій”, відповідно до якого проведено перерахунки пенсій з 1 жовтня поточного року.

Таким чином, закладено законодавчу основу нової пенсійної системи і розпочато реальні дії Уряду щодо відновлення справедливості у пенсійному страхуванні.

Вже з 11 жовтня розпочато виплату підвищених розмірів пенсій тим громадянам, пенсії яких збільшились в результаті проведених перерахунків. Зокрема, з жовтня 7868 нетішинських пенсіонерів отримають підвищений розмір пенсії. Середній розмір пенсійної виплати по місту Нетішин  зріс на 837 грн. 52 коп., середня пенсійна виплата – 3348 грн. 03 коп. Сума коштів на доплату пенсіонерам, які перебувають на обліку в управлінні становить 7 млн. 063 тис. грн.

Перш за все, на поштові відділення та банківські установи перераховано усі кошти, необхідні для здійснення доплат пенсіонерам з датою виплати  з 4 по 10 жовтня.

Отже, пенсіонерам, яким пенсія вже виплачена на поштових відділеннях у період з 4 по 10 число місяця – відповідні підвищення здійснюються за додатковими відомостями у відділеннях поштового зв’язку у будь-який день починаючи з 11 жовтня.

Тим пенсіонерам, яким пенсії були зараховані на банківські рахунки 4 – 10 жовтня відповідні доплати здійснені одноразово на їх рахунки 11 жовтня.

Пенсіонерам, яким дату виплати пенсій встановлено з 11 по 25 число - пенсії будуть виплачуватися у збільшених розмірах згідно встановлених дат, при цьому, у відділеннях поштового зв’язку виплати будуть проводитися  одночасно за двома відомостями: основною і додатковою.

Зокрема, відповідно до законодавчих норм пенсійної реформи проведено перерахунок пенсій  в 2 етапи:

1 етап - осучаснення пенсій, за результатами якого для обчислення пенсії застосовано середній показник заробітної плати по Україні - 3764,40 грн. При цьому величина оцінки одного року стажу визначається на рівні 1 (без урахування кратності 1,35). Осучасненню підлягають пенсії 7,6 тис. пенсіонерів.

2 етап - перерахунок пенсій у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму з 1312,00 грн. до 1452,00 грн. (тобто на 140 грн). Відповідно перерахунку підлягають мінімальні розміри пенсій та доплати за понаднормативний стаж для непрацюючих пенсіонерів, а також  підвищення, що обчислюються, виходячи із розміру прожиткового мінімуму.

Виходячи із 1452,00 грн., перераховано:

- мінімальні розміри пенсій за віком непрацюючим пенсіонерам;

- мінімальні розміри пенсій інвалідам та пенсій у зв'язку з втратою годувальника;

- мінімальні розміри пенсій непрацюючим шахтарям;

- доплати за понаднормативний стаж роботи непрацюючим пенсіонерам;

- жінкам, пенсії яким призначені після досягнення 55-річного віку відповідно до пункту 7-2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”;

- пенсії за особливі заслуги, статусні підвищення.

Розмір пенсії пенсіонерів, що мають неповний страховий стаж збільшено з 949,00 до 1373,00 грн.

З 01 жовтня 2017 року скасовується особливий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам. Тобто виплата  пенсії працюючим пенсіонерам в період роботи поновлюється у встановленому розмірі.

Перерахунок відбувся в автоматичному режимі за матеріалами пенсійних справ, тому звертатися в органи Пенсійного фонду не потрібно.



Начальник Славутського об’єднаного управління

Пенсійного фонду України