Переймаючи світовий досвід

Представники Хмельницької АЕС взяли участь у навчальному семінарі «Прийняття експлуатаці­йних рішень», організованому на замовлення Запорізької АЕС Московським центром Всесвітньої асоціації організацій, які експлуатують атомні електростанції (МЦ ВАО АЕС). За участі представників Енергоатома, діючих АЕС України та ЧАЕС він проходив дистанційно з 26 по 28 січня поточного року.

Під час навчального семінару лектори ВАО АЕС ознайомили учасників із концепцією прийняття експлуатаційних рішень у атомній енергетиці на основі кращих світових практик і рекомендацій. Відбулось теоретичне навчання щодо прийняття експлуатаційних рішень, вибору оптимального варіанту рішень. Після теоретичної частини проходили  практичні заняття, під час яких слухачі аналізували конкретні приклади, працюючи в групах.

- Найціннішим під час навчання, - розповідає представник ВАО АЕС на майданчику ВП ХАЕС В’ячеслав Іванов, - були практичні відпрацювання із прийняття рі­шень, в ході яких  здій­снювався вибір кількох варіантів та оцінка ризиків по кожному з них. На основі такої оцінки ви­биралося найоптимальніше рішення. Розглядалися також і альтернативні варіанти, які могли призвести до не зовсім сприятливого розвитку подій. Після прийняття рішень здійснювалося їх спільне оцінювання як учасниками робочої групи, так і лекторами ВАО АЕС. Навчальний курс допоміг учасникам засвоїти і краще зрозуміти принципи прийняття експлуатаційних рішень,  роль та значення всіх учасників процесу прийняття  таких рішень.

У рамках семінару розглядалися кращі між­народні практики, впровадження яких допоможе персоналу атомних електростанцій значно безпечніше виконувати свої функції.

За словами В’ячеслава Іванова, Всесвітня асоціація організацій, які експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС, WANO), об’є­днує всіх операторів АЕС світу і сприяє обміну досвідом експлуатації АЕС, для того щоб представники Асоціації могли працювати спільно для досягнення найвищого рівня безпеки та надійності під час експлуатації своїх атомних станцій. Асоціація об’єднує Атлантський, Паризький, Московський та Токійський  регіональні центри. ВАО АЕС проводить багато зустрічей у форматі відеоконференцій, у яких бере участь і персонал Хмельницької АЕС.

Зараз представники ВАО АЕС готуються до чергового навчального семінару «Лідерство і культура ядерної безпеки в атомній енергетиці», замовником якого виступила Хмельницька АЕС.

Наш кор.

Фото Олександра Шустерука