Перспективи розвитку Нетiшина

У п’ятницю, 12 квітня, під головуванням секретаря міської ради М.М.Степаненка відбулася нарада щодо перспектив розвитку міста Нетішина. Участь у ній взяв в.о. першого заступника місь­кого голови П.С.Скакун, начальник управ­ління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства виконавчого комітету міської ради Л.М.Керницька, депутати Нетішинської міської ради VI скликання, керівники комунальних підприємств міста.

Микола Степаненко ознайомив присутніх із питаннями, які сьогодні є актуальними для розвитку міста, а саме: будівництво сміттєпереробного заводу; кредитування міста Нетішина; будівництво та реконструкція адмінбудинку місь­кого центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молод­і; створення комуна­льного підприємства «Ка­р’єр» та регіонального комунального підприємства «Експертиза», встановлення відповідно до «єврозразку» лінії освітлення від в’їзного знаку «Нетішин» до кільцевої дороги біля Хмельницької АЕС; облаштування фонтану біля КЗ «Палац культури міста Нетішина».

Павло Скакун детально зупинився на кожному питанні, винесеному на розгляд присутніх. Першим нагальним питанням для жителів Нетішина є будівництво сміттєпереробного заводу. Від обласної державної адміністрації наді­й­шов лист з пропозицією від «ЕТНА ТЕСТ» щодо спів­праці в реалізації інвести­ційного проекту «Переробка побутових відходів для виробництва біоетанолу». За повідомленням начальника КП НМР «ЖКО» Володимира Нікітчука для Нетішина виділено 6 га землі під будівництво сміттєпереробного заводу. У зв’язку з тим, що пройшли зміни у законодавстві, сьогодні потрібно провести зміну призначення землі – а це можливе лише за рішенням депутатів Верховної Ради. Тому було озвучено пропозицію – депутатам Нетішинської міської ради звернутися до депутатів Верховної Ради за допомогою у вирішенні цього питання.

Наступним стало питання кредитування. «Європейський банк розвитку» готовий надати довгостроковий кредит на розвиток міста. На Хмельницьку область доведено 100 млн. євро, м. Нетішин може розраховувати на кредит у сумі 10 млн. євро під 4 відсотки річних на 10-15 років. Але ці кошти можна отримати лише після надання техніко-економічних обгрунтувань на запропоновані проекти, які є важливими для нетішинців. Це питання викликало жваве обговорення з боку депутатів.

Будівництво та реконструкція адміністративного будин­ку міського центру соці­альних служб для сім’ї, дітей та молоді (добудова   2 та 3 поверхів) зробить відвідування нетішинцями різноманітних державних структур зручним та комфортним, адже планується, що під одним дахом розташуються такі служби як Пенсійний фонд, управління соціального захисту населення, житлово-комунальне об’єд­нання тощо. А це, в свою чергу, дасть змогу вивільнити приміщення у гуртожитках та будівлях, які займають такі структури, і надати житло для неті­шин­ців. Для початку потрібно розробити проектно-кошторисну документацію, яка коштує близько 200 тис. грн., лише після цього можна визначатися з вартістю та об’ємами робіт з реконструкції та добудови адмінбудівлі.

Також сьогодні стоїть питання створення комуна­льного підприємства «Ка­р’єр», яке буде займатися добуванням та збутом піску. У свою чергу створення комунального підприємства дасть можливість створити від 10 до 15 нових робочих місць. А дохід до бюджету від його діяльності міста може скласти 30 відсотків від загального доходу.

Ще однією ініціативою є створення регіонального комунального підприємства «Експертиза», за згоди міністра Мінрегіонбуду. Павло Скакун повідомив, що на сьогодні усі проекти проходять погодження у «Хмельницькийдержбудекспертизі» у м.Хмельницькому, вартість такої експертизи коштує 1 тис. 200 гривень. Є можливість створити у місті аналогічне підприємство, де працюватимуть чотири людини, які пройдуть відповідне навчання та отримають ліцензії. Для прикладу, сьогодні в Україні є 26 експертів, що надають такі послуги. Залучення для отримання відповідних висновків усіх міст, які знаходяться поблизу Нетішина, дасть змогу отримані гроші направити до бюджету міста, така сума буде чималою.

Освітлення, відповідно до «євро­зраз­ку», дороги № 1 від знаку «Нетішин» до кільця біля ХАЕС стане наступним важливим кроком. В.о. першого заступника міського голови П.С.Скакун по­ві­домив­, що це питання було попередньо обговорене з головою облдержадміністрації В.С.Ядухою та генеральним директор­ом ПАТ «Хмельницькобленерго» О.Л. Шпаком. Зараз потрібно виділити кошти на розробку проектно-кошторисної документації для визначення кошторисної вартості освітлення.

Останнім питанням наради стало обговорення благоустрою в районі колишнього фонтану на площі біля КЗ «Палац культури міста Нетішина». Начальник управління містобудування, архітектури та жит­лов­о-комунального госпо- дарства виконавчого комітету міської ради Любов Керницька представила присутнім проектні пропозиції майбутньої зони відпочинку нетішинців, на що з бюджету міста уже виділені 6 тис. гривень. Але це ще не остаточний варіант – депутати міської ради можуть надавати свої пропозиції щодо облаштування зони біля колишнього фонтану секретарю міської ради.

Результати розгляду озвучених на нараді пропозицій очікуються від депутатів до 25 квітня 2013 року.

Світлана Новік,

начальник відділу   з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ                  виконкому міськради