Питання розвитку системи підготовки персоналу вивчали у НТЦ ХАЕС

Нещодавно у навчально-тренувально­му центрі Хмельницької АЕС від­булась виїзна нарада з питань розвитку системи підготовки персоналу  за участі директора департаменту управління персоналом ви­ко­навчої дирекції  ДП «НАЕК «Енергоатом» Софії Бондаренко. Навчально-тренувальний центр ХАЕС здійснює професійну підготовку, підтримання та підвищення кваліфікації персоналу ВП ХАЕС з метою забезпечення формування і підтримки знань, умінь  і навичок безпечної, надійної та економічної експлуатації АЕС. Професійна підготовка і підтримання кваліфікації всіх категорій персоналу ВП "Хмельницька АЕС" проводиться впродовж всієї трудової діяльності в навчально-тренувальному центрі, структурних підрозділах АЕС та у відповідних спеціалізованих навчальних закладах. 

Система підготовки персоналу  ХАЕС ґрунтується на принципах системного підходу до навчання: оцінки рівня підготовки персоналу, аналізу діяльності, розробки та затвердження щорічного плану професійної підготовки й підвищення кваліфікації персоналу, розробки та затвердження програм навчання та навчальних матеріалів, проведення заходів з професійної підготовки та підвищення кваліфікації персоналу.

Софія Бондаренко ознайомилась із виробничою базою навчально-тренува­ль­ного центру ВП ХАЕС для підготовки оперативного персоналу, керівників та ремонтного персоналу.

Для реалізації встановлених вимог із підготовки персоналу НТЦ ХАЕС оснащено низкою тренажерів, включаючи повномасштабний тренажер блочного щита управління енергоблока №1, які повністю імітують реальне обладнання і дозволяють проводити підготовку та підтримання кваліфікації всіх категорій персоналу. У підготовці персоналу широко використовуються різноманітні комп'ютерні навчальні системи, які дозволяють підвищити якість навчання за рахунок кращого ознайомлення персоналу із розташуванням обладнання за місцем і виконання ряду відповідальних операцій безпосередньо під час його підготовки у НТЦ,  а також проводити дистанційне навчання безпосередньо на робочих місцях персоналу.

Під час робочої зустрічі обговорювалась низка питань, що стосуються організаційної структури, проблемні робочі моменти,  шляхи їх вирішення та перспективи розвитку системи підготовки кадрів. Представників центрального офісу ознайомили також  із важливою частиною управління кваліфікацією - підготовкою та підтриманням кваліфікації ліцензованого персоналу. За результатами наради було підготовлено пропозиції та  направлено протокол у департамент управління кваліфікації. Згідно з отриманою інформацією Дирекція департаменту управління персоналом проведе відповідний аналіз та розробить рекомендації щодо необхідних заходів для удосконалення діяльності атомної електростанції у сфері підготовки персоналу.

«Ми все робимо для того, щоб бути локомотивом у системі підготовки персоналу, яка забезпечує безаварійну роботу Хмельницької АЕС», - резюмував заступник начальника НТЦ ВП ХАЕС Іван Абрамів, адже  кваліфікований персонал – запорука безпечної та ефективної експлуатації АЕС».