«Погляд» у товщу землі

Фукусімські події, від яких здригнувся світ, переконливо доводять наскільки важливим для безпечної експлуатації енергоблоків АЕС є відомості про сейсмічну активність в зоні розташування ядерних об'єктів.  Відтак Україна в числі інших держав вдалася до запобіжних заходів аби не допустити подібної ситуації на вітчизняних атомних електростанціях, прийнявши рішення про створення сейсмічних майданчиків для сейсмологічного моніторингу. Це один із заходів К(з)ПБ, який неухильно виконується, відповідно до розробленого план-графіка, в тому числі на Хмельницькій АЕС. За словами начальника відділу експлуатації будівель та споруд Геннадія Ткачука, система сейсмологічного моніторингу вже змонтована в повному обсязі, проведені спеціалізовані налаштування, вона прийнята у дослідну експлуатацію. Після усунення виявлених недоліків, над чим працює зараз управління капітального будівництва, її буде прийнято в промислову експлуатацію.

- Але й до цього часу ніщо не заважає нам отримувати інформацію з усіх п'яти  пунктів реєстрації сейсмічних сигналів, - зазначив у розмові з журналістами Геннадій Ткачук.

- Де знаходяться ці пункти?

- Вони розташовані на відстані від 20 до 30 кілометрів від промислового майданчика, як  передбачено проектом. Це дає можливість вивчити місцеву тектоніку, місцезнаходження і характер розломів, їх можливий вплив на сейсмологічний стан самого майданчика і будівельних конструкцій на ньому, зокрема будівлі головного корпусу. Географічне розташування пунктів реєстрації наступне: дільниця біомеліорації (епіцентр сейсмічного майданчика), Славута, Плужне, Гремяче, Потереба. Джерелом інформації про події, які відбуваються в земній корі, є сейсмодатчики на пунктах реєстрації, заглиблені в земну товщу на 70-100 метрів. Породи, які залягають на такій глибині, дають найбільш достовірний результат.

Отримана інформація надходить на автоматизовані робочі місця у ВЕБтаС, де фахівці ведуть щоденні спостереження за сейсмічними подіями в земній корі.

Ми могли бачити як це виглядає на моніторі. Звісно, що неспеціалісту хвильові відображення мало що скажуть, фахово розшифровують їх  спеціалізовані організації, куди передаються отримані дані для аналізу. Після обробки кількісні показники скеровуються в ДІЯРУ. На момент нашого спілкування із Геннадієм Ткачуком з п'яти пунктів реєстрації працювали чотири, ще один був на технічному обслуговуванні, після завершення якого відновить свою роботу. Вся інформація, що відображається на автоматизованих робочих місцях, зберігається на сервері, який знаходиться у відділі і має безперебійне джерело живлення, завдяки чому може працювати в автономному режимі.

За план-графіком система сейсмологічного моніторингу в грудні поточного року має бути прийнята в промислову експлуатацію і виконуватиме свої функції впродовж усього періоду роботи АЕС. Отже, ми завжди матимемо достовірну інформацію про сейсмологічні процеси у зоні розташування атомної електростанції, можливі ризики і загрози виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру. Їх вчасне виявлення - це змога приймати оперативні рішення і тримати ситуацію під контролем.

Ольга Сокол