Покращить безпеку нова система 

Під час проведення планово-попере­джувального ремонту на другому енерго­блоці встановлено новий програмно-технічни­й комплекс автоматичного регулювання систем безпеки, виготовлений вітчизняним заводом «Імпульс».

Після постачання нового обладнання був проведений вхідний контроль. Монтажні роботи провела підрядна організація «Атоммонтажсервіс», яка попередньо виграла конкурс. Технологічні операції проводились під контролем головного інженера цього підприємства Анатолія Прокопчука. До пуско-налагоджувальних робіт була залучена фірма «Техенерго».

- У ході ремонтної кампанії на третьому каналі безпеки ми замінили систему автоматичного регулювання на новий програмно-технічний комплекс, - розповідає начальник цеху теплової автоматики та вимірювань Валентин Самцов, - це поступова реалізація програми з підвищення безпеки діючих енергоблоків в Україні. Ми плануємо аналогічні системи встановити на першому та другому каналах безпеки другого енергоблока, згодом такі ж роботи проведемо на першому енергоблоці.

Поряд із представниками підрядних організацій під час пуско-налагоджувальних робіт трудились і спеціалісти дільниці автоматичного регулювання та дистанційного управ­ління цеху теплової автоматики та вимірювань, якою керує Віктор Лєкомцев. За його словами, до роботи на новому обладнанні були залучені досвідчені спеціалісти цеху, серед яких начальник лабораторії авто­матичних систем регулювання Олександр Довгане­нко, інженери Володимир Цибуль­ський, Роман Кравчук, Віталій Шишук.

Сьогодні новий програмно-технічний комплекс відповідає міжнародним стандартам з ядерної безпеки. Під час завершення ремонтної кампанії на другому енергоблоці він буде прийнятий у дослідну експлуатацію, а через рік, після низки технологічних процедур – в промислову.

Олександр Шустерук

На знімку: начальник ЦТАВ Валентин Самцов та начальник дільниці Віктор Лєкомцев проводять аналіз робіт на новому обладнанні.

Фото  автора