«Поліг із честю воїн у бою, щоб ближче стала наша перемога»

Про Миколу Тарасюка у Книзі пам’яті полеглих за Україну значаться короткі сухі рядки: «Уродженець села Берездів, молодший сержант чотирнадцятої механізованої бригади. Загинув 13 грудня 2020 року у селі Кримське Луганської області під час виконання службових обов’язків. Залишились мама, брат, сестра». І лише поміж рядків можна уявити, яким болем, материнським розпачем та сльозами наповнена ця книга. Наразі ж вона поповниться ще однією інформацією про вшанування пам’яті боронителя України, бо наприкінці січня цього року у Берездові було відкрито меморіальну дошку Миколі Тарасюку. Вона знайшла своє місце на стінах рідної школи, бо Микола був її випускником.

Ініціаторами встановлення пам’ятного знака виступили небайдужі земляки загиблого, а втілила їх задум нетішинська скульпторка Світлана Лелях. Для Світлани Мефодіївни – це не перша робота з увічнення пам’яті учасників АТО. Її доробки нагадують про сучасну трагедію України в Нетішині, Корці.

Захід із вшанування пам’яті Миколи Тарасюка відбувся на подвір’ї Берездівського навчального закладу і зібрав мешканців Берездова, Славути, Шепетівки, Нетішина. Звучала щемлива пісенна поезія, на вітрі гойдався вогник свічі, а серце матері героя Віри Йосипівни знову і знову стискали лещата незагоєної рани, адже це його діти могли б навчатися у Берездівському ліцеї, проте війна внесла свої страшні корективи у долю її сина. Вона вкотре нагадала, що дев’ятий рік поспіль гинуть українські сини і доньки.

Для Миколи Тарасюка це також була п’ятирічна боротьба з окупантами. Ще при житті, у 2016 році, Указом Президента України він відзначений нагородою «За участь у антитерористичній операції».

Голова Шепетівської райдержадміністрації  Анатолій Катеренчук зазначив, що усі повинні докласти зусиль, аби наступні покоління пам’ятали своїх героїв і ту ціну, яку сплатили українці за волю та незалежність своєї країни.

Слова вдячності та поваги матері, яка виховала сина, висловили депутат Хмельницької обласної ради, учасник АТО Валерій Лесков, військовий комісар Володимир Тимощук, голова спілки учасників АТО Руслан Дідушок.

Усі вшанували пам’ять загиблого земляка спогадами, хвилиною мовчання та численними квітами. Меморіальну дошку також освятив священик, а побратими схилили голову у скорботі, адже як ніхто інший знають, що значить виконувати громадянський та військовий обов’язок перед Батьківщиною. І жити, насамперед, в ім’я спокою та миру інших людей.

Тетяна Степанюк

Фото автора