Постояли за честь міста

Цьогоріч виповнюється 80 років боротьбі самбо, якою захоплюються чоловіки та жінки на усіх континентах (крім Антарктиди). Нетішин належить до відомих у світі центрів підготовки провідних спортсменів у цьому виді спорту. Завдячуючи заслуженому тренерові України з боротьби самбо Геннадію Васильовичу Горохову у секції самбо ППО ХАЕС підготовлено чотирьох заслужених майстрів спорту, два з половиною десятки майстрів спорту. Приміром тільки за останній час когорта майстрів поповнилась такими нетішинцями, як Тарас Кравчук (68 кг), Ігор Ющук (57 кг). До речі, Ігор був призером чемпіонату Європи з універсального бою і відзначений званням майстра спорту міжнародного класу у цьому виді єдиноборств.

Один із вихованців секції,  - Анатолій Хмелюк, також став майстром спорту, хоча й у іншому виді змагань – академічній греблі. Нині готується до європейських змагань.

Підростає зміна, спроможна на високі злети. Серед перспективних самбістів нинішній студент Львівського інституту фізкультури Ярослав Давидчук. На кубку України, який щойно завершився у Луцьку, молодий спортсмен здобув срібну медаль у вазі до 90 кілограмів.

Ще у одній ваговій категорії – 74 кг – вже десяток років немає рівних нетішинцям. Зокрема чемпіоном України вкотре став заслужений майстер спорту Дмитро Бабійчук. Працівник ХАЕС, майстер спорту Олександр Брус отримав у цій же вазі срібло.

Геннадій Горохов відзначає, що старша хвиля його вихованців, чемпіон світу Іван Васильчук, переможець Кубка світу Руслан Задворний, неод­но­разовий чемпіон світових першостей з бойо­вого самбо­ Юрій Пилипчук, чемпіон Єв­ропи і призер низки світових чемпіонатів Дмитро Ба­бій­чук, а також знані спортсмени Ігор Музика, Роман Шашков, Олександр Нікі­шов… або завершили спор­тивну кар’єру, або виступають у ролі наставників молоді. Тому, як відзначає тренер, нині він надає більше уваги новій зміні. Результати радують: є призери обласних та Все­україн­ських змагань серед юнаків та молоді.

- Сподіваюсь, «дембель­ський акорд» буде непоганим, - резюмує ветеран самбо, натякаючи на зміну поколінь і у тренерському середовищі. – Хочеться, щоб вісімдесятиріччя боротьби самбо та наступні роки не оминули здобутками наше чудове місто.

Віктор Гусаров

На знімку: товариші у житті та суперники на килимі Д.Бабійчук і О.Брус