Потрiйне свято енергетикiв

Урочисто відзначив колектив Хмельницької АЕС своє професійне свято та 25-річчя пуску першого  енергоблока. За чверть століття його експлуатації вироблено понад 160 мільярдів кіловат-годин електроенергії, сумарна ж кількість нашої товарної продукції перевищує 213 мільярдів. Це та величина, якої б вистачило на рік повноцінного життя й господарювання всієї України, що є предметом гордості енергетиків, яким випало працювати на підприємстві. Своєю працею вони повсякденно доводять, наскільки важливою і затребуваною в країні є обрана професія. Про це говорив у своєму вітальному слові генеральний директор станції Микола Панащенко.

Святкові заздоровниці на урочистих зборах колективу були тривалими. Енергетичних звершень у новому році побажав атомникам митрофорний протоієрей кафедрального собору ікони Божої Матері «Неопалима Купина» отець Віктор Тишкун. Слова вдячності людям, котрі несуть свою вахту вдень і вночі, висловив заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Микола Катеренчук. Він зауважив, що суботнього дня збіглися в часі відразу три свята – День енергетика, 25-річчя пуску нашого першого енергоблока і віковий ювілей зародження електроенергетики на Хмельниччині. На переконання посадовця, атомній енергетиці альтернативи нема, вона мусить розвиватися, даруючи людям світло, тепло і соціальні гарантії. Є потреба в Україні переглянути встановлені норми відрахування коштів на розвиток територій під час майбутнього введення в дію нових енергоблоків, повернувши закладені в техніко-економічному обґрунтуванні будівництва 3 і 4 енергоблоків показники. Це поверне довіру людей, зробить комфортним їх життя.

У такому ж ключі були побажання від виконуючого обов’язки президента НАЕК «Енергоатом» Віссаріона Кіма, висловлені у вітальному листі і зачитані на урочистостях,  головного інженера ПАТ «Хмельницькобленерго» Анатолія Степанюка, секретаря Нетішинської міської ради Миколи Степаненка.

Голова Острозької районної ради Рустам Хутиз із захопленням говорив про людей, котрі змогли реалізувати глобальний проект – будівництво атомної електростанції і її успішну експлуатацію. Це визнані професіонали своєї справи, за що їм честь і слава.

- Ви довели повсякденною працею, що можете бути кращими в галузі, - наголошував міський голова Славути Василь Сидор. – Об’єкт, який експлуатуєте, потребує особливої уваги. Жителі Славутського краю впевнені у вашому професіоналізмі і спокійні за роботу енергоблоків. Атомна станція повинна розширюватися і плідно працювати на державу, буде поступ у вас, - будуть розвиватися території.  Оста­н­ні кілька років є підтвердженням тому, що виділені кошти допомагають оновлювати інфраструк­туру, реалізувати соці­альні проекти, які вже давно на часі.

Голова Ізяславської районної ради Михайло Борисюк під­креслив, що численні екскурсії представників місцевої громади на Хмельницьку АЕС переконали людей у професіоналізмі й грамотності енергетиків, котрі управляють об’єктом, дбаючи про його безпечну і надійну роботу. Він вдячний за порозуміння у співпраці, готовність керівництва станції простягнути сусідам руку допомоги, зрозуміти проблеми людей, посприяти у їх вирішенні. За активну позицію по відношенню до ізяславської громади Михайло Степанович вручив грамоти генеральному директору ХАЕС Миколі Панащенку та його заступнику з кадрів і соціального розвитку Віктору Демидюку.

Від імені давніх партнерів нетішинських енергетиків – будівельників, виступив заступник голови правління ПАТ «УБ ХАЕС» Олександр Степанюк, колишній керівник цього колективу Олександр Селіхов. Обоє висловилися за наді­йну роботу діючих енерго­блоків та будівництво нових. Вони, за словами колиш­нього начальника електроцеху ХАЕС Олексія Мелешка, обов’язково мають запрацювати.

Жаль з приводу своєї відсутності на урочистостях через тривале відрядження висловив у надісланому листі колишній директор станції Микола Габрійчук. «Спасибі за запрошення, за те, що не забуваєте. Я ще на коні, маю надію на зустріч на нових ювілеях. Успішного вам будівництва нових потужностей».

З числа колишніх керівників станції радість свята прийшли розділити три директори – О.І.Троценко, М.І.Софіюк  та О.Є.Смишляєв. Погода дещо затримала в дорозі виконавчого директора з виробництва ДП НАЕК «Енергоатом» Валерія Кравця та директора Ленін­градської АЕС-2 Юрія Галанчука. Обидва побажали нашому трудовому колективу реалізації проектів з будівництва нових енергоблоків, плідної безаварійної роботи, здоров’я й достатку.

Погода заставила понервувати організаторів свята: крізь снігові замети не змогли самостійно і вчасно добратися до Нетішина запрошені артисти. На підмогу застряглому на бездоріжжі автобусу довелося відправляти спеціальну техніку транспортного цеху. Але втомлені й знервовані таким переїздом з пригодами артисти Національного заслуженого академічного українського хору ім. Г.Верьовки на сцені такими не виглядали. Виступ колективу не залишив байдужим глядачів, адже він був високо­професійним, щирим, проникливим.

Ольга Сокол

Фото  Валерія  Валуєва