ПОВИННІ СМІЯТИСЯ ДІТИ

Кожне літо починається Днем захисту дітей, що має статус міжнародного, покликаного привернути увагу до проблеми дотримання прав і охорони здо­ров’я дитини, а це актуально для багатьох країн. Тільки завдяки небайдужості до чужих проблем їх вдається якщо не подолати, то бодай полегшити, привернути увагу громадськості, розраховуючи на відгук і підтримку. 

На жаль, державне підприємство за чинним законодавством не вправі займатися благодійністю. Але проявляти милосердя не заборонено окремим громадянам, отож атомники зі своєї доброї волі завжди ділилися коштами, аби підтримати тих, хто в силу обставин опинився у патовій ситуації. І немає такого підрозділу на станції, де б працівники не долучалися до збору коштів на лікування, підтримку сиріт, придбання іграшок чи шкільного інвентаря, не ділилися одягом, необхідними речами домашнього вжитку. Ми допомагали як конкретним людям різного віку, так і цілим закладам, благодійні десанти з ХАЕС під егідою профспілкових активістів, Ради молоді не раз відвідували з дарунками школи-інтернати в Острозі, Берездові, Ізяславі, не забували про літніх людей, котрі проживають у спеціалізованому закладі в Кривині. Отож, і цьогорічне 1 червня відкрило наші серця для добрих справ. До благодійництва активно долучилися і перші керівники станції. Частину коштів спрямовано на придбання гостинців з нагоди Дня захисту дітей вихованцям Берездівського навчально-виховного комплексу. На прохання керівництва закладу атомники презентували набір посуду у кількості 100 штук глибоких і десертних тарілок і стільки ж різнокольорових чашок, якими відтепер користуватимуться у тутешньому дитячому садку. Аби "підсолодити" свято, ми закупили ледве не 400 порцій морозива, вистачило на кожного ліцеїста.

Не були обділеними нашою увагою у святковий день вихованці Ізяславського навчально-реабілітаційного центру для дітей з порушенням  опорно-рухової системи. На кошти адміністрації та зібрані Радою молоді придбано багато корисних речей для занять у чисельних гуртках різного спрямування, які діють у закладі.

За словами голови Ради молоді Григорія Панасюка, дітям подарували конструктори, кінетичний пісок, акварельні фарби, пензлики, пластилін, бісер, футбольні і волейбольні м'ячі, тенісні набори, шахи, бадмінтон, каремати, солодощі. Не з порожніми руками відвідали представники Організації молоді і Нетішинський  центр комплексної  реабілітації для дітей з інвалідністю.

У Нетішині, на жаль, чимало дітей, котрі з раннього віку терплять неабиякі муки через проблеми зі здоров'ям. У декого відразу кілька важких захворювань, через що вони обмежені у пересуванні, спілкуванні з ровесниками, кому недоступні звичайні радощі життя. Диву даєшся, як тільки витримують юні ті нелегкі випробування. У семирічної Маргарити Машук, наприклад, доволі складний діагноз, важко просто читати великий перелік хвороб, через які дівчинка потребує постійного дороговартісного лікування і мріє про життя без болю, у якому б вона могла насолодитися улюбленими справами. До снаги Маргариті східні танці і гра на фортепіано. А ось 13-річний Валерій Жданов любить футбол, та тільки поганяти м'яча не може через деформацію колінних суглобів. Його семирічна сестричка Вікторія захоплюється малюванням та пошиттям м'яких іграшок,  але й вона неабияк страждає від підступної хвороби. Обоє дітей потребують імунобіологічної терапії, яку щодва тижні проходять у Хмельницькій обласній дитячій лікарні. Порою їм важко пересуватися навіть у межах квартири. 

Так, сім'ї отримують допомогу від держави, долучаються до їх збору волонтери. Але лікування та спеціальне харчування миттєво поглинають ці надходження.

Аби хоч якось скрасити життя виснажених хворобою, але стійких і позитивних діток, котрі вірять у добро та своє одужання, підтримати родини, котрі роками, не опускаючи рук, борються за кожен крок і посмішку своїх кровинок, адміністрація ХАЕС  зробила у день свята їм невеличкі подарунки. Завдяки придбаному блендеру, мама Маргарити, котра може споживати тільки подрібнену, перетерту їжу, готуватиме доньці смачні страви. А Валерій з Вікторією, за їх бажанням, матимуть чудові стильні ранці індивідуального пошиву, про які давно мріяли. Усі троє отримали фруктові набори, а мами діток - слова вдячності за терпіння і нечувану жертовність.

Добро робити завжди приємно, дарувати його дітям приємніше в рази. Чинити так не від випадку до випадку, а кожного дня - наш обов'язок. Тільки так ми зробимо світ кращим, дамо зрозуміти і повірити дітям, що чужої біди не буває. Повинні сміятися діти, радіти сонцю і життю, радіти кожному дню.

 

Ольга Сокол