Працювали експерти з енергонагляду

Нинішній та попередній тижні були насиченими для Хмельницької АЕС в плані візитів, адже на енергопідприємстві працювали групи експертів, які перевіряли атомну електростанцію за різними напрямками. Зокрема, з 12 по 23 липня фахівці ХАЕС співпрацювали із Державною інспекцією енергонагляду України. Як зауважив начальник відділу нагляду по Південно-Західному регіону – головний державний інспектор управління нагляду за електроенергетичним обладнання Департаменту державного нагляду за експлуатацією електричних станцій та мереж Юрій Плюшко, цьогоріч це була перша комплексна перевірка згідно із новими затвердженими постановами Кабміну, вимогами правил та інших нормативно-правових актів і нормативних документів з питань технічної експлуатації електричних станцій і мереж.

Основна увага інспекторів була зосереджена на перевірці електротехнічного стану устаткування енергетичного об`єкта. А саме, обладнання так званої неядерної частини: обстеженню підлягали розподільчі пристрої 750 та 330 кВ, а також пристанційний вузол блочних трансформаторів в частині технічної експлуатації, ремонту та випробування, згідно з вимогами Правил технічної експлуатації електромереж та Правил улаштування електроустановок. Під час перевірки був проведений аналіз розпорядчої та виробничо-технічної документації на відповідність законодавчо-нормативним вимогам.

 – Ми вже здійснили інспекцію Укренерго, Укргідроенерго. На даний момент також знаходяться на завершальній стадії перевірки ВП РАЕС, ВП ЗАЕС та ВП ЮУАЕС. Хочу зауважити, провівши деякі паралелі з іншими підприємствами, що на Хмельницькій АЕС комісія засвідчила високий рівень кваліфікації персоналу. Перевірялась не лише технічна складова, тобто обладнання, а й фаховий рівень оперативно-диспетчерського, експлуатаційного персоналу та персоналу, який виконує технічне обслуговування даного обладнання. Безпечна експлуатація електроустановок і загалом усього обладнання на ХАЕС є пріоритетом у роботі вашого персоналу. Наразі виконано певну частину ремонтних робіт, робіт з підготовки до осінньо-зимового періоду, які ми проінспектували, - наголосив Юрій Плюшко.

Такий плановий захід державного нагляду здійснюється раз у два роки, тому інспектування Хмельницької АЕС, як об`єкта електроенергетики, попередньо буде заплановано на 2023 рік, а за результатами нинішньої перевірки буде видано акт із зауваженнями та рекомендаціями, заходи на усунення яких будуть розроблені із термінами виконання, погодженими Державною інспекцією енергонагляду України. Як зазначив Юрій Плюшко, низка несуттєвих зауважень була вже усунена на момент проведення комплексної перевірки.

Тетяна Степанюк