Праправнуки лейтенанта Шмідта: нувориші, шулери, злочинці

Відомі літературні герої книги Ільфа і Петрова були списані з дійсності: після революції у багатьох куточках країни «працювали» так звані діти революціонера. Вони вимагали від влади певних преференцій, і здебільшого отримували їх. Як з’ясувалось, у «дітей» були і є онуки і пра­внуки.  

Пригадую, як «мав честь» познайомитись із солідним чоловіком. Людина у малиновому піджаку та з документами генерал-хорунжого і одночас православного батюшки намагалась зав’язати зі мною стосунки. Цікаво, що візаві знав мій телефон, адреси та прізвища моїх друзів. Далі з’ясувалось, що із означеними документами цей онук лейтенанта Шмідта на Волині їздив більше тижня у «бобику» поважної особи районами області і користався усіма благами представника революції 1991 року.

Онуки такого плану, як особлива категорія шахраїв і самозванців, – живуть і «працюють» серед нас донині.

Нещодавно у Нетішині з’явились «праправнуки лейтенанта Шмідта». Правда, вони визначають себе у громаді, як куми генерального директора ХАЕС і таким чином «влаштовують» на роботу усіх охочих, а також «можуть вирішити будь-які питання, пов’язані з ХАЕС». Серед них така особа (Медведь Валерій Валерійович – встановлено працівниками загону відомчої охорони ХАЕС) конкретно ви­дає себе за керівника антикорупційного під­розділу стан­ції та енер­гогенеруючої ком­панії і об’їжджає в нічну пору  «з інспекцією» пости  рибгоспу та водосховища. У масці визначити молоду людину подібної статури вночі практично неможливо, а нахабства у цих «кумів» більше, ніж у Остапа Бендера. Отож і тероризують молодики загін відомчої охорони, щоразу страхаючи «санкціями і висновками». Підозрюємо, що за таким нахабством хтось стоїть.

Ми поцікавились, чи ін­спектував таким чином генеральний директор рибгосп та ставок-охолоджувач. «Ні. І кумами я ще тут не встиг обзавестись. Це безпринципні аферисти, що намагаються дискредитувати мене і підприємство в цілому», запевнив Андрій Ростис­лавович. І зауважив, що такі діяння тягнуть на кри­мінал, бо стосуються безпеки ядерного об’єкта. До речі, Хмельницькою АЕС від­повідне звернення направлене в Нацполіцію м.Нетішин. Та й уважно подивляться на ці факти відповідні служби безпеки.

Частина людей не пові­рить, бо ж надто переконливо ці люди запевняють у зворотному. І зрозуміти їх можна.

Ще одна життєва історія пригадалась про Ваню Житомирського, більш відомого під прізвищем Веніамін Вайсман. Голівуд відпочиває, намагаючись екранізувати його життєвий шлях. Ця людина була вхожа у найвищі кабінети влади, отримала квартиру у Києві, надзвичайні преференції від знаних і незнаних посадовців. На грудях коронованого злодія у законі було дві зірки Героя Радянського Союзу. Він їх «заслужив» у боротьбі з фашизмом, втративши обидві кінцівки ніг під час відсидки за злочини «у Комі».  З ким тільки не знався цей аферист! Як факт: друга дружина «героя» була із дівочим прізвищем Шмідт.

Микола Павленко був, мабуть, пронизаний духом авантюризму. Таку історію уявити складно, але вона була дійс­ністю. Ця людина створила у Радянському Союзі легальну війсь­кову частину, виконувала оборудки із грошима на мільйони рублів, отримала для неіснуючого підрозділу 230 державних нагород. Зауважують, що у Здол­бунові цей підрозділ виконав низку робіт із укладання під’їз­них шляхів до відновлюваного цементного та цегельного заво­дів. Частину врешті-решт розформували, керівник отримав вищу міру покарання. І за що, запитає читач…

Блукаючи нетрями фейсбуку, щоденно натикаюсь на фейки. Вони стосуються різ­них сфер життя: від історії до ма­тематики і космосу. Спочатку думка виникає, що це від незнання і слабкої обізнаності людини. Коли дивишся коментарі, оцінюєш факт спілкування, починаєш розуміти – працюють праправнуки лейтенанта Шмідта. Їм важливо підбурити громаду, вибити із системи координат і зробити «суперника» залежним. Думаю, таким чином вони визначають, хто піддасться на провокацію, зрештою, – кого можна розвести на гроші. І багато людей вкладає свої кревні у неіснуючі речі – квартири, машини, побутову тех­ніку тощо. Потім впадає у від­чай. Будьте пильними, ці особи­ особливо небезпечні!

Віктор Гусаров