ПРІОРИТЕТИ НЕЗМІННІ: ОХОРОНА ПРАЦІ

Під час нещодавніх традиційних «Вівторкових зустрічей», які проводять представники корпоративних ЗМІ, начальник служби охорони праці Хмельницької АЕС Леонід Волков не тільки окреслив основні напрямки діяльності колективу очолюваного ним підрозділу, а й зупинився на конкретній роботі, завдяки якій вдається покращити культуру безпеки на виробництві, підвищити безпеку експлуатації важливого обладнання.

Для виробництва електроенергії  потрібні зусилля фахівців багатьох напрямків, у тому числі й з питань охорони праці. Ці функції на ХАЕС покладено на службу охорони праці, основними завданнями якої є реалізація конституційних прав громадян на охорону їхнього життя та здоров’я у процесі трудової діяльності, а також державної політики у сфері охорони праці. Це вимагає постійного вдосконалення системи управління, створення безпечних умов роботи для всього персоналу.

За словами начальника служби охорони праці Леоніда Волкова, на Хмельницькій АЕС до охорони праці – особливе ставлення, адже виробництво технологічно складне і пов’язане з певними ризиками. Отож, від кожного вимагається належне ставлення до виконання посадових інструкцій, а також норм і правил радіаційної, протипожежної безпеки, охорони праці.

Загалом вимоги з охорони праці об’ємні, цей великий перелік відображений у правилах, стандартах, нормах, положеннях та інструкціях. Вони доступні для ознайомлення та вивчення оперативним персоналом електростанції, за чим ведеться ретельний контроль інспекторів відділу охорони праці.  Постійні екзамени, під час яких кожен повинен продемонструвати знання та практичні навики з охорони праці, мають високу ефективність. Лише за умови їхньої успішної здачі спеціаліст одержує право на виконання професійних обов’язків. У діяльності служби охорони праці постійним є проведення інструктажів. Трудова біографія кожного нового працівника на ХАЕС розпочинається із зустрічі з представниками служби, які проводять вхідний інструктаж. За такою ж схемою розпочинає свою роботу персонал підрядних організацій, кот­рий залучається до проведення планово-попереджувальних та інших ремонтів, а також студенти вузів, які проходять виробничу практику. Цей процес у службі вдосконалили: тепер вхідний інструктаж не нагадує звичайну лекцію, він супроводжується переглядом пізнавального документального фільму.

На ХАЕС увесь комплекс заходів з охорони праці включено у загальностанційний наказ №1. Щоденно інспектори служби охорони праці роблять обходи робочих місць, паралельно перевірки  здійснюють цехові комісії. Ведеться  також роз’яснювальна робота на предмет того, до яких результатів можуть призвести грубі порушення вимог охорони праці. До злісних порушників, що недбало ставляться до своїх обов’язків, застосовуються такі види впливу, як вилучення талонів індивідуальної відповідальності, проведення позачергових інструктажів або перевірок знань тощо. 

Важливим для безпечного виробництва є наявність засобів індивідуального захисту. Ними, за словами Леоніда Леонідовича, персонал електростанції забезпечений майже на сто відсотків. Крім цього, ведеться постійна робота із різними постачальниками. Тут акцент робиться на якісну продукцію, яка перевірена в експлуатаційних умовах. Уже стало доброю традицією в навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС організовувати презентації провідних компаній, які спеціалізуються на виготовленні та реалізації продукції для індивідуального захисту працівників. Для представників електростанції, які опікуються охороною праці в підрозділах, демонструються нові зразки спеціального одягу та взуття, що застосовуються у різних сферах промислового виробництва. Під час презентації працівники Хмельницької АЕС мають можливість познайомитись із зразками засобів індивідуального захисту, які використовуються під час зварювальних робіт, лагодження техніки. Саме за таким принципом налагоджена тісна співпраця із багатьма виробниками продукції індивідуального захисту, яка постачається у підрозділи через управління виробничо-технічної комплектації електростанції. Більше десяти років у підрозділах експлуатується продукція визнаної у світі компанії «3М». Вона виготовляється за сучасними технологіями і  використовується на енергетичних підприємствах для захисту працівників під час виконання складних або небезпечних робіт. Очільник служби охорони праці також повідомив, що є попередня домовленість із представниками «ЗМ» щодо організації чергової презентації в навчально-тренувальному центрі нових розробок засобів індивідуального захисту – спеціального взуття – із демонстрацією документального відео.

У сфері діяльності служби охорони праці у пріоритетах не тільки контроль  за організацією безпечної праці на виробництві, а й умови, в яких перебувають працівники. Тут у пріоритетах – охорона здоров’я. Леонід Волков не приховує свого задоволення від реалізації раніше задуманих планів. Так, з січня цього року у здоровпункті Хмельницької АЕС розпочалось проведення медичних оглядів персоналу зі шкідливими умовами праці. Тут проведено якісний ремонт приміщень, їхнє оснащення новітнім медичним обладнанням та меблями. Для персоналу ХАЕС встановлено рентгенівський апарат, комп’ютерний флюорограф, сучасне офтальмологічне обладнання, аудіометричну кабіну, ультразвукову діагностичну систему, зокрема й для обстеження щитоподібної залози тощо. Хмельницька АЕС уклала договір з Нетішинською СМСЧ на медико-санітарне обслуговування. Тепер на території ХАЕС, у кабінетах, облаштованих у здоров­пункті енергопідприємства, приймають отоларинголог, невропатолог, офтальмолог, гінеколог, психіатр, дерматолог, терапевт, спеціаліст ультразвукової діагностики та інші. Як переконує Леонід Леонідович, основна перевага нововведення – якісне медичне обслуговування та відсутність черг.

Наявність обладнаного здоровпункту схвально оцінили представники місії МАГАТЕ, які відвідали проммайданчик. Є попередня домовленість з іноземними партнерами про закупівлю іншого сучасного медичного обладнання для потреб персоналу Хмельницької АЕС.

Показовим є й те, що наша електростанція має 12 дефібриляторів, які були централізовано закуплені             дирекцією компанії. Це невеликі апарати, які призначені для надання екстреної допомоги при раптовому важкому порушенні ритму серця та фібриляції шлуночків цього надважливого органу. Вони зараз знаходяться  на визначених об’єктах електростанції і постійно перебувають у справному стані. Наразі вирішується питання про проведення спеціального курсу в навчально-тренувальному центрі щодо застосування обладнання персоналом.

Однією із форм популяризації культури виробництва на електростанції є проведення днів охорони праці, під час яких перевіряється відповідність умов праці прийнятим нормативним документам безпосередньо на робочих місцях у структурних підрозділах. Це суттєво покращує виробничі процеси, спонукає до самодисципліни персоналу.  У цьому напрямку  до популяризації належного ставлення до основ охорони праці залучають регіональні ЗМІ, які не тільки інформують про важливі заходи, а й висвітлюють хід їхньої реалізації. До Всесвітнього дня охорони праці на Хмельницькій АЕС заплановано провести черговий конкурс  дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей». Він, безперечно, є хорошою формою популяризації безпечної праці.

Олександр Шустерук