ПРИВЧАЮТЬ ДО РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ТЕПЛА

Мешканці Нетішина переконались, що комунальні служби міста підготувались до опалювального сезону: у квартирах  згідно з графіками з’явилось тепло. Спочатку теплопостачання було налагоджене у 60-ти житлових багатоповерхівках, а потім у всіх 96-ти. Попередньо здійснювалась профілактика теплових мереж для ліквідації так званих «завоздушень». За окремою програмою тривала підготовка теплових комунікацій, обслуговуванням яких займаються спеціалісти ХАЕС.

Під час підготовки до осінньо-зимового періоду на нарадах порушувалось питання щодо покращення теплопостачання житлових будинків, адже трапляються випадки, коли певна кількість квартир одержує надмірну кількість тепла, а в інших відчувається його нестача. Спеціалісти міського житлово-комунального об’єднання вважають, що цю проблему можна вирішити завдяки встановленню дросельних шайб, наявність яких дає можливість підтримувати в мережі належний тепловий режим. За попередніми підрахунками, вартість реконструкції оцінюється майже у півмільйона гривень. У міському бюджеті на такі процедури коштів не передбачено.

Важливим для міста енергетиків є облік тепла, яке використовується для опалення житлових та господарських об’єктів. Для цього тут функціонують три лічильники –  перший фіксує теплопостачання на власні потреби ХАЕС, другий – житловий сектор, а за допомогою третього обліковується теплопостачання тепличного господарства. Зараз актуальною темою є встановлення лічильників обліку тепла у житлових будинках. Нетішин першим в області відреагував на виконання доручення віце-премєр-міністра Андрія Клюєва про надання даних про потреби фінансування на встановлення таких лічильників,  відповідними службами були підготовлені необхідні документи. Вартість таких заходів оцінюється сумою 8.2 мільйона гривень.

Як повідомив начальник Головного управління житлово комунального господарства облдержадміністрації Петро Махнюк, фінансування програми модернізації теплопостачання в Нетішині розпочнеться у 2012 році. Насамперед будуть забезпечені будинки, в яких будуть зареєстровані об’єднання співвласників. Передбачається, що вони також одержуватимуть на капітальний ремонт кошти з державної субвенції для 30-кілометрової зони спостереження.

Чи готові жителі міста енергетиків до нововведень – покаже час. Наразі у міських квартирах температура відповідає встановленим санітарним нормам. Комунальники переконані, що не виникне особливих проблем і в зимові місяці. Експлуатація двох енергоблоків дає можливість оптимального забезпечення теплом міста.

Олександр Шустерук