Про історію атомної енергетики розповідають…значки

Нещодавно провідному інженеру відділу модернізації та реконструкції Валерію Ільченку голова профкому Хмельницької АЕС Михайло Гук вручив відзнаку ППО ДП «Енергоатом» «За спортивні досягнення». Під час церемонії Валерій Миколайович сказав, що його колекція значків поповниться одним із «заслужених» експонатів.

Ще з дитинства Валерія Ільченка приваблював футбол. Коли навчався у Дніпропетровській школі №27,  команда «Придніпровець» перемогла у турнірі «Шкіряний м’яч». Юний футболіст Валерій із своїми друзями стали чемпіонами України.  Тодішній кла­сний керівник Любов Абрамівна Троценко підтримувала прагнення хлопця досягати вагомих результатів у спорті. І вони були – чемпіонство в місті та області, участь у дублюючому складі команди «Дніпро».

Коли Валерій Ільченко прибув на спорудження ХАЕС, Любов Троценко вже очолювала роботу Нетішинської школи №2. Тоді ж дала молодому чоловікові ключі від спортзалу, мовляв, навчай місцевих дітлахів футбольним премудростям. Серед юних аматорів шкіряного м’яча був і Віталій Косовський, спортивна стежина якого згодом пролягла до легендарної команди «Динамо-Київ» та збірної України.

У Нетішині Валерій Ільченко став ініціатором створення футбольної команди, яка брала участь у першості Хмельницької області. Принаймні один раз їм вдалося вибороти чемпіонство. Пристрасні футбольні баталії другої половини вісімдесятих років добре пам’ятають його колеги, які й досі трудяться на ХАЕС. Це Олексій Чермянінов, Микола Маліновський, Іван Павлюк.

Крім спорту Валерій Ільченко захоплюється колекціонуванням значків та відзнак. Це атрибути Радянського Союзу, футбольних клубів. Але найбільший інтерес може привернути унікальна добірка майже шести сотень значків  енергетичної тематики. Колекціонер гордиться тим, що вдалось зібрати майже всі випуски фолеристичних атрибутів,  пов’язаних з ХАЕС: їх є чотири десятки. У добірці можна побачити пам'ятні та ювілейні значки АЕС Німеччини, Франції, США, Росії.

Про захоплення Валерія Ільченка відомо у Росатомі, його співробітники також намагаються поповнити колекцію нетішинського колекціонера. Принаймні там є однодумець нашого земляка Віктор Коренюк.

 Коли працівникам ХАЕС випадає нагода побувати у міжнародних відрядженнях на АЕС та підприємствах, які пов’язані із атомною енергетикою, вони пам’ятають про необхідність поповнення унікальної колекції Валерія Миколайовича.

Кілька років тому Валерій Ільченко брав участь у виставці «Світ захоплень працівників ХАЕС», яка проходила у Нетішинському міському краєзнавчому музеї. Її відвідувачі мали змогу побачити металеві та паперові гроші різних держав, унікальні листівки та пивні етикетки, а також значки.

Власна колекція провідному інженеру відділу модернізації та реконструкції Валерію Ільченку допомагає пізнавати історію світової та вітчизняної атомної енергетики і часто спонукає до пошуків цікавої інформації.

У квартирі Валерія Миколайовича поряд із значками та відзнаками можна побачити справжній футбольний м’яч, на якому залишили свої автографи гравці клубу «Динамо-Київ». Його у знак поваги і вдячності подарував легендарний футболіст, наш земляк Віталій Косовський.

Олександр Шустерук

Фото автора