Про перспективи добудови нових енергоблоків

Днями відбулася  двадцять п'ята сесія Здолбунівської районної ради сьомого скликання. Перед депутатами із інформацією про перспективи добудови третього та четвертого енерго­блоків Хмельницької АЕС та основні характеристики коригованого техніко-економічного обґрунтування виступив заступник головного інженера з нових блоків Геннадій Самосєй. Він окреслив основні напрями діяльності електростанції, коротко зупинився на історії її спорудження. На слайдах було продемонстровано ступінь готовності третього та четвертого енергоблоків, стан споруд та конструкцій. За словами Геннадія Самосєя, будівлі було обстежено за участю низки контролюючих органів, які дали свої висновки про необхідність проведення ремонтно-відновлювальних робіт. Роботи були виконані згідно із затвердженим регламентом.

Заступник головного інженера з нових блоків розповів депутатам, що на сьогодні реальним є проект встановлення на третьому енергоблоці реакторної установки  виробництва «Skoda JS a.s.». Вона конструктивно не відрізня­ється від тих, що сьогодні експлуатуються на Хмельницькій АЕС, але оснащена більшим переліком систем, пов’язаних із безпекою у експлуатації. Між українського та чеською сторонами підписано протокол про наміри та ведуться перемовини про ухвалення відповідного договору.

Атомники також чекають схвалення Кабміном скоригованого техніко-економічного обґрунтування будівництва  третього та четвертого енергоблоків. Цей документ вже пройшов державну експертизу. Останнім аргументом на користь завершення будівництва нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС повинен стати закон, який має прийняти Верховна Рада України.

У ході обговорення інформації про завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків депутати Здолбунівської райради мали змогу поспілкуватись із Геннадієм Самосєєм.  Представників територіальної громади цікавили екологічні аспекти розширення енергетичних потужностей, гарантії  покращення соціальної інфраструктури за рахунок державних субвенцій, які формуються на основі відрахувань одного відсотка коштів від виробництва електроенергії на ХАЕС.

Наш кор.

Фото Олександра Шустерука