Про неперевершену Соломію Крушельницьку говорили у вітальні  краєзнавчого музею

Ім’я української оперної співачки світового рівня Соломії Крушельницької увічнилось у грамзаписах, спогадах сучасників, музичних фестивалях, назвах вулиць, музеях, пам’ятниках. Цьогоріч виповнилось 140 років з дня народження знаменитої українки, з приводу чого у міському краєзнавчому музеї було влаштовано музичну вітальню.

При світлі свічок за чашкою чаю гості музею мали нагоду дізнатися про важливі віхи з життя оперної примадонни, послухати записи її чарівного голосу.

Атмосферу музейного вечора оживляли виступи вокального ансамблю «Камелія»  і, зокрема, Камілли Пельванової. Завершальним подарунком, що змусив присутніх затамувати подих, став виступ Влада Соболевського, вихованця школи мистецтв, який під фортепіанний акомпанемент Оксани Зінов’євої  виконав на флейті популярну «Мелодію» Мирослава Скорика. Твір обрано  не випадково, адже ви­датний композитор є внучатим племінником Соломії.

Крушельницька – єдина співачка, котра змогла стати урівні з такими видатними чоловіками в оперному мистецтві кінця ХІХ – початку ХХ століття, як Баттістіні, Карузо, Тітта Руффо, Шаляпін. У її репертуарі було понад п’ятдесят оперних партій, велика кількість пісень. Крушельницька «врятувала» оперу «Мадам Баттерфляй» Джакомо Пуччіні, назавжди залишившись першою і неповторною Чіо-Чіо-сан, яку зіграла на сценах світу сотню разів!

За словами директора музею Оксани Кононюк, хоча наше місто і не  безпосередньо пов’язане із життям співачки, все ж знати про славетних людей України, шанувати їх, пишатися ними потрібно кожному з нас. Адже «життя митця – то геніальний міф, а правда потім, правда у безсмерті».

Оксана Іванець,

працівник музею

Фото Ольги Мороз