Продовження  термінів  експлуатації  енергоблока №1 – ключове  питання  хмельницьких  атомників

На Хмельницькій АЕС працю­вала робоча група представників чеської компанії та структурних підрозділів станції, які займаються продовженням термінів експлуатації енергоблока №1 (СНРіПЕ, САБ, ВКМ, РЦ, ВЯБ, ВТС). Співпраця з чехами триває більше року. Метою даної зустрічі став хід виконання робіт, які стосуються оцінки технічного стану і перепризначення термі­ну експлуатації корпусу реактора.

Протягом кількох днів учасники обох сторін обговорювали питання,  безпосередньо пов’язані із продовженням терміну експлуатації першого мільйонника станції. Насамперед, це терміни виконання робіт, взаємозв’язки між звітними документами та ризики, що виникають внаслідок стислих термінів проведення вищезазначених заходів. Не оминули учасники наради й питання, що стосуються оптимізації процедури усунення зауважень експертів ДНТЦ ЯРБ та ВП ХАЕС. Значна увага в ході роботи приділялася питанням щодо перспектив визначення термінів екс­плуатації корпусу реактора, верх­нього блока, внутрішньокорпусних пристроїв, МКЗ і опорних елементів реактора енергоблока №1 та формування заходів із безпечної експлуатації у понадпроектний термін.

На плідну і результативну спів­працю налаштовані обидві сторони. «На заключному етапі ми підіб’ємо підсумки усіх звітів і доведемо їх до єдиного гармонійного цілого», - зазначив на зустрічі заступник головного інженера ХАЕС з технології та інжинірингу Олег Ха­тьомкін.

Тетяна Степанюк

Фото автора