Протипожежний стан відповідає сертифікаційним нормам

Хмельницька АЕС, як і інші структурні одиниці компанії, визначає в числі пріоритетних проблем культуру безпеки, одним із компонентів якої є запобігання ризику виникнення пожеж.

На збіглому тижні цей аспект культури безпеки був під пильним наглядом комісії відділу сертифікації систем управління якості Державного центру сертифікації МНС України, очолюваний кандидатом економічних наук аудитором за ДСТУ ISO 9001:2009 Вікторією Олександрівною Прищепою.

Члени комісії побували в багатьох підрозділах станції, наочно та в бесідах із спеціалістами ХАЕС оцінювали стан протипожежної безпеки і винесли позитивний висновок щодо прихильності культурі безпеки у цій царині.

Зокрема Вікторія Олександрівна констатувала, що завершальний акорд діяльності комісії (а до цього представники Держцентру сертифікації МНС України побували на решті АЕС компанії) не зіпсував загальної картини, на Хмельницькій АЕС продемонстровано дотримання стандартів протипожежної безпеки і це є кроком до отримання відповідного сертифікату. Оцінювалась ХАЕС на відповідність нормам законодавства, на наявність систем пожежогасіння, систем оповіщення тощо.

За словами В.Прищепи, вітчизняні виробники мають брати за приклад атомну галузь в плані забезпечення пожежної безпеки. Хоча керівник комісії зауважила, що удосконаленню немає меж і, споді­вається, що роботи будуть продовжені.

Особливе враження на Вікторію Олександрівну справив повномасштабний тренажер у навчально-тренувальному центрі. Вона мала можливість спостерігати за тренінгом з протипожежних заходів.

«Гарно обладнані кабінети, чудова наочна інформація, - констатувала керівник комісії, - оцінка позитивна».

Віктор Гусаров