Протистояння  пандемії. Активна фаза

З березня поточного року Україна, як і решта світу, стала жити у нових реаліях, пов’язаних із пандемією коронавіруса. Життя в умовах розповсюдження COVID-19 торкнулися майже всіх напрямків людської життєдіяльності, діяльності державних структур, стану економіки, народного господарства, соціальної сфери, освіти тощо. До нових умов організації роботи  у період розповсюдження підступної хвороби був змушений перейти і персонал Хмельницької АЕС. Саме цей фактор став приводом для розмови із начальником відділу охорони здоров’я служби охорони праці Сергієм Стратюком (на знімку).

- Сергію Анатолійовичу, на сьогодні розповсюджено багато інформації про COVID-19, зокрема, про його структуру, патогенність. Будь ласка, нагадайте нашим читачам його характеристики і особливості.

- Розмір вірусу SARS-CoV-2 - близько 0,1 мікрона (мікрометра). Віруси прикріплюються до частинок води, які потрапляють у повітря при диханні, чханні, кашлі та під час розмови із інфікованою людиною.

Про патогенність вірусу свідчить світова статистика смертності серед хворих. Вона невтішна. Летальні випадки, на жаль, вже були зафіксовані й серед жителів Нетішина. Сьогодні практично ніхто не може впевнено заявити, що знайдено ефективний засіб для протистояння COVID-19. Тому основна увага сконцентрована на дотриманні елементарних правил особистої гігієни та реалізацію заходів, які передбачені у період пандемії.

- Які заходи реалізовуються на Хмельницькій АЕС?

- Треба усвідомити, що наша електростанція є стратегічним об’єктом, від стабільної роботи якого залежить енергетична незалежність та радіаційна безпека. Це не дає нам права нехтувати здоров’ям п’ятитисячного персоналу. Керівництво Хмельницької АЕС  відповідально поставилось до рішень Енергоатома, якими запроваджено комплекс заходів щодо зведення до мінімуму ймовірності як захворювання на COVID-19, так і його поширення. Щоденно на засіданні штабу  обговорюється ситуацію щодо здоров’я та самопочуття працівників електростанції, приймаються відповідні протокольні рішення, зміст яких доводиться до керівного складу підрозділів. У разі найменшої підозри на захворювання, особливо у тих, хто повернувся із відпустки і може бути носієм небезпечної хвороби, ми зобов’язуємо до проведення необхідних аналізів, з’ясовуємо контактних осіб з числа родичів, відправляємо на самоізоляцію. Якщо захворювання не підтверджується, людина може повернутися до виконання своїх професійних обов’язків. Під особливим контролем перебуває так званий ліцензійний персонал. Організовано харчування працівників електростанції із дотриманням карантинних вимог. Постійно проводиться дезінфекція приміщень, дверних ручок, рук, обов’язковим є вимірювання безконтактним термометром температури кожного, хто заходить на територію електростанції чи інших її об’єктів. Кожного дня дбаємо про дотримання санітарно-гігієнічних норм у виробничих та господарських приміщеннях, слідкуємо за дотриманням персоналом на території ХАЕС маскового режиму.

- Про ефективність використання медичних масок можна почути різні думки. Що ви можете сказати з цього приводу?

- Тут не треба винаходити велосипеда. Під час поширення будь-яких інфекційних хвороб використання захисної маски є обов’язковим. Це елементарні вимоги ВООЗ.  Хірургічні маски захищають людину від попадання великих крапель з вірусом, які виділяються при чханні або кашлі. Розмір отворів у звичайній масці становить від 0,3 до 10 мікрон. Найбільш ефективними для захисту є респіратори N95. У них розмір отворів - 0,1-0,3 мікрона (мікрометра). Вчені довели, що коронавірус передається аерозольним шляхом, при диханні людини виділяються краплі, які можуть до трьох годин залишатися у повітрі. Як показали дослідження, маски зменшують ймовірність проникнення вірусу в організм здорової людини. Їх носіння також має певні вимоги. Перед тим, як надягати маску, потрібно продезінфікувати руки. Маска повинна щільно прилягати до обличчя і закривати рот і ніс. Не можна торкатися до маски руками. Якщо раптом торкнулися до маски - помийте руки. Міняти маску потрібно кожні 2-3 години або коли вона стане вологою. Не можна повторно використовувати одноразові маски.
Не забувайте мити руки після того, як зняли маску. Це є елементарними вимогами під час пандемії. Ще жодна із країн, де зафіксовані масові випадки захворювання на COVID-19, не відмовилась від обов’язкового використання засобів індивідуального захисту.

- Пригадую, у дитячих садочках, школах у дітей виховували розуміння значення постійного миття рук принаймні перед вживанням їжі.

- Ця давня настанова є актуальною завжди, бо розповсюдження коронавірусу також відбувається через брудні руки. Потрібно запам’ятати, що будь-яку хворобу простіше попередити, ніж лікувати. Важливо, щоб на роботі,  у побуті, а особливо – під час самоізоляції використовувати тільки особистий кухонний інвентар: чашки, склянки ложки, виделки, тарілки, а також засоби індивідуальної гігієни. Постійне миття рук, їх обробка дезинфикуючими засобами, індивідуальне вимірювання температури неодмінно підвищить шанс не попасти до «сумної статистики».

- Сергію Анатолійовичу, у ЗМІ зараз часто можна почути інформацію про вакцини проти  COVID-19, але ще ніхто не може переконливо сказати про їх безпечність та ефективність. А як стоїть питання про вакцинацію проти різних штамів грипу, які, на жаль, нікуди не зникли?

- Міжнародні експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я вважають, що для зниження інфекційної захворюваності у всьому світі необхідно, як мінімум, два фактори. Насамперед – забезпечення населення планети доброякісною питною водою. А на другому місці – вакцинація. Вакцини покликані захищати людство від найважчих інфекцій, які є на планеті. Відомо, що від інфекційних захворювань за всю історію людства загинуло значно більше людей, ніж під час усіх війн. Практично від будь-якої інфекції, проти якої є вакцина, ми в змозі захиститися. На сьогоднішній день за допомогою вакцин можна попередити 40 захворювань. Кожного року завдяки вакцинації рятуються мільйони дітей та дорослих. Це стало можливим тому, що у кожній країні діє національний календар профілактичних щеплень, і чим цівілізованіша країна, тим ширший перелік обов’язкових щеплень. Ще ніхто не відмінив твердження, що грип є небезпечним респіраторним захворюванням. Сьогодні вакцинація проти грипу є ефективною ще й тому, що у період пандемії спонукає організм до вироблення антитіл, які є не зайвими у подоланні COVID-19.

Хмельницька АЕС також не оминула питання вакцинації. На сьогодні є можливість через співпрацю із страховою компанією провести щеплення ефективною вакциною усіх бажаючих працівників електростанції. Про ці заходи буде ознайомлено весь персонал. На завершення хочу наголосити, що панацеєю боротьби проти багатьох хвороб на першому місці стоїть імунітет. Він стає надійним не тільки як складова здорового способу життя, повноцінного харчування, а й результатом позитивних емоцій. Посміхаймось, кажімо компліменти та поважаймо один одного. Наше здоров’я у наших руках.

Підготував Олександр Шустерук