Проведення медичних оглядів в умовах здоровпункту Хмельницької АЕС

 

З 11 січня цього року у здоровпункті Хмельницької АЕС розпочали проводити медичні огляди персоналу зі шкідливими умовами праці. Того дня у закладі побували корпоративні ЗМІ, аби пересвідчитися, в яких умовах атомники проходять медогляд, скільки часу займає процедура і чи немає черг під кабінетами.

Коротку екскурсію здоровпунктом провів Сергій Стратюк, начальник відділу охорони здоров’я служби охорони праці. Він наголосив, що на Хмельницькій АЕС реалізовано низку заходів задля покращення якості проходження медичних оглядів на території підприємства. Проведено якісний ремонт приміщень, їхнє оснащення новітніми медичними апаратами та меблями. Для персоналу ХАЕС  встановлено рентгенівський апарат, комп’ютерний флюорограф, сучасне офтальмологічне обладнання, аудіометричну кабіну, ультразвукову діагностичну систему, зокрема й для обстеження щитоподібної залози тощо.

Зауважимо, що Хмельницька АЕС уклала договір з Нетішинською СМСЧ на медико-санітарне обслуговування. Відтак впродовж нинішнього року медичні огляди на території ХАЕС проводитимуть фахівці Нетішинської медсанчастини, зокрема у кабінетах, облаштованих на території здоровпункту енергопідприємства, прийматимуть отоларинголог, невропатолог, офтальмолог, гінеколог, психіатр, дерматолог, терапевт, спеціаліст ультразвукової діагностики та інші.

Додамо, що у грудні минулого року медичні огляди на території електростанції вже пройшов 121 працівник з нормальними умовами праці.

«У 2023 році розпочинаємо медогляди енергетиків зі шкідливими умовами праці. Впродовж року обстеження мають пройти близько 3,5 тисяч працівників цієї категорії та понад тисячу осіб з нормальними умовами праці. Згідно з нормативними документами, працівники зі шкідливими умовами праці мають проходити мед­огляд щорічно, з нормальними – раз на два роки», – наголосив Сергій Анатолійович.

Медогляди проводитимуться з 8 до 11 години. Впродовж дня, за попередніми розрахунками,  обстеження проходитимуть  20-25 осіб. За спостереженнями журналістів, енергетик з нормальними умовами праці проходить медогляд в умовах здоровпункту за пів години, зі шкідливими – за 1 годину 20 хвилин.

«Загалом ідея проводити медичні огляди персоналу на території проммайданчика ХАЕС виникла у 2020 році. Ідея не нова, вона вже давно реалізована на Рівненській АЕС. Завдяки цьому рішенню ми оберігаємо енергетиків від контактів з носіями різних вірусних інфекцій, з якими вони могли б зіштовхнутися на території медсанчастини, оптимізуємо роботу персоналу, економимо час атомників, які вже не змушені простоювати у чергах під кабінетами лікарів», – прокоментував Леонід Волков, начальник служби охорони праці Хмельницької АЕС.

Леонід Леонідович додав, що проведення медичних оглядів на сучасному вартісному обладнанні допоможе краще моніторити стан здоров’я атомників: запобігати хворобам, виявляти їх на ранніх стадіях, а відтак якісніше лікувати.

«Задля кращої діагностики здоров’я працівників енергопідприємства плануємо розширити перелік лікарів, у яких проходять медогляди енергетики з нормальними умовами праці. Цьогоріч до звичного списку також додамо окуліста, невропатолога та отоларинголога», – зазначив керівник.

Вже за перший день медичний огляд пройшло 25 атомників, які працюють у шкідливих умовах праці. Вони підкреслюють,  що медогляди на території АЕС проходити зручніше, аніж у медсанчастині – економиться час та бережуться нерви.

 «Зручно проходити медогляд на території енергопідприємства. Особливо – на новому, сучасному обладнанні. Медики ввічливі та уважні. Все гарно організоване», – ділиться своїми першими враженнями Сергій Єльява, електромонтер електроцеху Хмельницької АЕС.

Наразі триває налагодження процесу проведення медоглядів на території пром­майданчика Хмельницької АЕС, виявлення недоліків та їхнього усунення.

Лариса Власюк