Проведено навчання із протипожежного захисту

У навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС проведено ліцензійне навчання персоналу на право виконання відновлення працездатності пасивних засобів протипожежного захисту у випадку їх несправності чи пошкодження. Навчання проведено за участі фахівців ТОВ «Інженерно-проектно-виробничої компанії «Спецзахист», яке спеціалізується на роботах протипожежного призначення: систем протипожежного захисту, вогнезахисту, систем пожежогасіння, систем пожежної сигналізації, блискавкозахисту.

Заступник директора ТОВ «ІПВК «Спецзахист» Роман Совгиря під час зустрічі із представниками станційних ЗМІ акцентував увагу на дотриманні основних вимог протипожежного захисту на діючих АЕС України, що дає гарантію їх безпечної експлуатації. Саме у такому напрямку працює підприємство, яке він представляє.  

Роман Совгиря розповів, що протягом останніх років українські АЕС зробили значний крок у напрямку підвищення протипожежної безпеки за рахунок використання технологій та матеріалів іноземного виробництва. На сьогодні Компанія svt Brandschutz (Німеччина) є виробником вогнезахисного покриття несучих металоконструкцій кабельних трас, кабелів та кабельних коробів другого енергоблока Хмельницької АЕС. Її представники мають право робити висновки щодо стану вогнезахисного покриву у відповідності до розроблених регламентів робіт із обстеження технічного стану вогнезахисного покриття. Компанія svt Brandschutz (Німеччина) офійно зявляє, що ТОВ «Інженерно-проектно-виробнича компанія «Спецзахист» (Україна) є ексклюзивним партнером у сумісній роботі щодо виконання обстеження вогнезахисного покриття типу «піро-сейф» металоконструкцій та кабельних трас з метою визначення фізико-хімічного стану матеріалів svt Brandschutz і визначення можливості продовження строку експлуатації вогнезахисного покриття на майданчиках ДП «НАЕК «Енергоатом» - Запорізькій, Южно-Українській, Рівненській та Хмельницькій АЕС. Зараз представники ТОВ «Інженерно-проектно-виробнича компанія «Спецзахист» виконують обстеження технічного стану вогнезахисного покриву несучих металоконструкцій кабельних трас, кабелів та кабельних коробів на другому енергоблоці Хмельницької АЕС.

Щодо ліцензійного навчання персоналу Хмельницької АЕС, за словами Романа Совгирі, воно є пілотним і незабаром знайде своє продовження на проммайданчиках інших вітчизняних АЕС.

Під час навчання делеговані представники нашої електростанції познайомились із  новітніми розробками, системами, які використовуються у ході реалізації заходів із протипожежної безпеки. Певні знання були закріплені у ході практичних занять. Після проведення занять представниками ТОВ «Інженерно-проектно-виробнича компанія «Спецзахист» було проведено вихідний контроль знань персоналу, на основі якого згодом будуть видані відповідні сертифікати на право роботи за технологією компанія svt Brandschutz.

 Олександр Шустерук

Фото автора