24 серпня 2011 року у Рівному на площі біля обласного академічного українського музично-драматичного театру з нагоди 20-річчя Незалежності України було органі­зовано благодійну акцію «Державний герб – символ благодійності». Під час її проведення всі бажаючі  долучились до відтворення розмін­ними монетами (від 5 копійок до металевої гривні) ескізу малого державного герба – Тризуба –  довжиною 20 та шириною 12 метрів.

Найбільшу активність продемонстрували працівники Управління Міністерства внутрішніх справ України в Рівненській області на чолі з полковником міліції Василем Лазутком. Вони біля імпровізованого обмінного пункту, який організувала Рівненська дирекція «Райфайзен Банк Аваль», створили велику чергу, щоб розміняти паперові гривні на монети. Завдяки такому внеску швидко була викладена перша лінія з монет довжиною 104 метри по всьому периметру герба. До акції долучилось багато молоді. Особливий інтерес був у юних рівнян, дехто з них приніс з собою скарбнички.

Не проігнорували благодійну акцію і жителі Нетішина. Певну суму коштів зібрали і передали працівники дільниці оперативного друку цеху господарського забезпечення ХАЕС. А інженер цього підрозділу Віта Бринза зі свою донькою Тетяною спеціально навідались до Рівного, щоб взяти участь у створенні «монетного» державного герба. Учасником акції став також депутат Нетішинської міської ради Петро Шелепало.

 Всі учасники акції знали, що зібрані кошти будуть перераховані на лікування дворічного жителя міста Радивилів Рівненської області Микити Хитрого, якому у брюссельській клініці «Сент-Люк» було проведено трансплантацію печінки. Дитина потребує післяопераційного лікування та постійного медичного обстеження іноземними фахівцями. Мама Микит­и перебуває в декретній відпустці, тато – інвалід другої групи.

Під час підведення підсумків було зафіксовано, що монети по периметру герба викладені у чотири лінії загальною довжиною 416 метрів. Це було засвідчено у документах Національного проекту «Книга рекордів України». У ході благодійної акції вдалося зібрати 8 тисяч 329 гривень.

Організатором акції з викладення монетами найбільшого державного символу в Рівному виступив секретаріат Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України (голова Дмитро Тарасюк, відповідальний секретар Микола Фоменко). Проект встановлення рекорду України з викладення розмінними монетами 20-метрового герба розробив кореспондент газети «Перспектива» Хмельницької АЕС, житель міста Острог Олександр Шустерук, на рахунку якого вже три реалізовані акції, що визнані Книгою рекордів України як національне досягнення. Подібний проект він втілив у 2008 році в Нетішині, тоді розмінними монетами викладався 8-метровий герб. Гроші також були перераховані на лікування дитини.

Наш кор.