РЕМОНТНI РОБОТИ НА ТУРБОАГРЕГАТI ЗАВЕРШЕНI

Працівники цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху ЕРП Хмельницької АЕС завершили стадію основних робіт ремонтної кампанії на другому енергоблоці. За словами начальника цеху Романа Мельника, проведено замі­ну ротора генератора, виконано роботи з перелопачування п’ятої ступені третього та четвертого роторів низького тиску, завершено лаго­дження арматури. Зараз проводиться підготовка до випробовування насосних агрегатів – циркуляційних та конденсатних насосів. Вже випробувані автомати безпеки приводних турбін, завершені гідравлічні випробовування ПВТ, ПНТ та  насосних агрегатів. Зараз ремонтники готуються до встановлення турбоагрегата на валообертовий пристрій. У ході планово-попереджувального ремонту гарні організаторські здіб­ності продемонстрували начальники дільниць цеху  Роман Борис, Василь Темнюк, Костянтин Філонюк, старші майстри Олександр Савчук, Сергій Гарбарук, майстри   Михайло Трощук, Петро Сушко, Володимир Юхимчук, Андрій Демчук,  Олександр Білявий, Олександр Колесніков, Андрій Філонюк, Руслан Кравчук, Володимир Сподарик.

Ремонтні роботи, до яких були причетні працівники дільниці РТУ цеху з ремонту тепломеханічного устаткування енергоремонтного підрозділу, проходили поетапно, згідно із заздалегідь розробленими локальними графіками на ППР- 18, в яких передбачено виконання основного  комплексу робіт на турбіні та допоміжному устаткуванні на підставі багаторічних перспективних планів ремонту устаткування. Багато уваги приділялося усуненню виявлених дефектів при розбиранні та дефектації устаткування, всі технологічні операції ретельно контролювалися змінними майстрами та працівниками відділу технічного контролю.

- У ході ремонтної кампанії нам вдалося виконати весь комплекс ремонтних робіт, - розповідає майстер Михайло Трощук (на знімку), - особлива увага спрямовувалась на перелопачування, заміну ротора генератора, підшипників ТГ, ремонт системи змащування та ущі­льнення вала генератора, тощо. Багато працівників енергоремонтного підрозді­лу не рік і не два беруть участь у планово-попереджувальному ремонті. Традиційно до виконання основних операцій залучаються найдосвідченіші працівники, яких є вдосталь у дільниці з ремонту турбінних установок ЦРТМУ ТЦ ЕРП. Мені особисто приємно бачити велике прагнення молодших колег у набутті практичного досвіду під час планово-попереджувальних ремонтів. Під час нинішньої ремонтної кампанії на другому енергоблоці брали участь Володимир Шинкарук, Іван Маркевич, Олексій Юхимчук, Микола Сорокотяга в якості тимчасово виконуючих обов’язки майстрів у зв’язку із залученням на дільницю додаткового персоналу з інших підрозділів ВП ХАЕС.

Хмельницька АЕС для Михайла Трощука знайома ще з 1987 року. Саме тоді він у складі підрядної організації брав участь у завершальній стадії монтажу обладнання у турбінному відділенні першого енергоблока. Потім був задіяний й на другому енергоблоці. За словами Михайла Івановича, все обладнання турбоагрегата, яке він обслуговує та на якому вже завершились ремонтні роботи, йому знайоме, як мовиться, до останнього гвинтика.

У ході планово-попереджувального ремонту на другому енерго­блоці спеціалісти багатьох підрозділів брали участь у експлуатаційному контролі металу обладнання та трубопроводів. Певний обсяг робіт у турбі­нному відділенні (ремонт ЦВТ та райберування отворів напівмуфт) було довірено спеціалістам підрядної організації «Ременерго».

Олександр Шустерук

Фото автора