Ремонтні роботи тривають

Серйозним випробуванням для колективу ХАЕС став ППР на першому енергоблоці з виконанням масштабної програми заходів в рамках продовження його терміну експлуатації. Очікуваного пуску, який мав відбутися 27 січня поточного року, не сталося, і конкретні терміни відновлення роботи енергоблока наразі не називаються.

За словами начальника електроцеху Вячеслава Семенова, при проведенні пускових операцій було виявлено обрив кола ротора турбогенератора. Місце обриву, як вдалося встановити після ряду перевірок і досліджень, знаходиться в обмотці ротора генератора. Наразі триває розбирання ротора, ремонтники вже дісталися до місця дефекту, який ніяк не проявляв себе в статичному стані. Проблема стала очевидною в ході пускових операцій при 1600-1700 обертах. До слова, з подібним дефектом не стикалися на жодному майданчику, неочікуваним він був для нас.

Зараз усі зусилля атомників ХАЕС спрямовані на визначення обсягів робіт, часових рамок, необхідних запчастин і матеріалів. Персонал працює напружено, тривають консультації з «Електросилою» (Санкт-Петербург), «Електроважмашем» (Харків), General Electric (Вроцлав, Польща). У роботах задіяні фахівці ВП «АРС», вочевидь залучатиметься персонал з інших майданчиків.

Власна інформація