Рибалити треба за правилами

Шість років на ХАЕС діє «Клуб рибалок-аматорів ВП ХАЕС», який на сьогодні об’єднує більше чотирьох сотень осіб, його діяльність регламентована відповідним Положенням. На водосховищі ХАЕС за рибалками-аматорами закріплено два сектори – в районі річки Гнилий Ріг та берегова лінія біля Острога.

Сьогодні ми часто стикаємось із ситуацією, коли на територію водосховища ХАЕС навідуються рибалки, які не мають дозволів на аматорський вилов риби. Такі гості зазвичай порушують норми та привила рибальства. Саме це стало причиною проведення рейду, в якому взяли участь представники Хмельницької держрибінспекції та члени «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС». В районі річки Гнилий Ріг було виявлено групу осіб, яка здійснювала незаконний вилов риби. У ході проведення рейду інспекторами було складено 12 протоколів із зазначенням всіх видів порушень, зокрема: відсутність посвідчення члена «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС», використання рибальських обладунків із перевищенням кількості гачків тощо.

Хочу нагадати, що ставок-охолоджувач ХАЕС є технічною водоймою і має статус стратегічного об’єкта. Перебувати на його території мають право особи, у яких є відповідний дозвіл або повноваження. До них належать саме члени «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС», які двічі на рік проходять інструктаж з дотримання правил техніки безпеки, безпечного рибальства. Всі відмітки заносяться до посвідчення встановленого зразка. Для інших осіб аматорський вилов риби заборонений, це вважається адміністративним порушенням чинного законодавства.

У несанкціонованого рибальства на водосховищі є, як мовиться, інший бік медалі. Гості, які намагаються рибалити на береговій лінії, часто залишають після себе велику кількість сміття і створюють на території секторів антисанітарні умови. Сама ж територія цих секторів закріплена за членами «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС», вони й організовують «суботники» для наведення елементарного порядку на березі у різні періоди року.

Для громадян, які не мають відповідних дозволів на риболовлю в районі визначених секторів, хочу нагадати, що працівники рибінспекції такі рейди будуть проводити часто. Ми всіх закликаємо дотримуватись правил та норм аматорського рибальства.

Павло Фльонс,

старший  державний інспектор