Роботи на завершальній стадії

Напередодні тривалих вихідних ми мали зустріч з начальником турбінного цеху А.Г.   Куценком і вели розмову про хід робіт з продовження терміну експлуатації першого енерго­блока. На той момент ситуація виглядала наступним чином.

Так, наші зусилля спрямовані зараз на вчасне і якісне виконання, запланованих на нинішній ППР робіт на першому енергоблоці, - каже співрозмовник. – Всі роботи на  обладнан­ні  турбінного цеху, термін експлуатації якого продовжується процедурою оцінка технічного стану, вже завершено. Нещодавно в Державній інспекції з ядерного регулювання України підписано останнє рішення щодо продовження екс­плуатації дизель-генератора першої системи безпеки. По іншому обладнанню терміни продовжено на період, визначений нормативними документами. Отож можна сказати, що ми готові до надійної подальшої експлуатації енергоблока в цілому.

Також у цеху виконується великий обсяг робіт з реконструкції і модернізації, зокрема на системах безпеки іде заміна насосів технічної води відповідальних споживачів на насоси, які відповідають вимогам нормативної документації. Її вже проведено на першій системі безпеки, насоси введені в роботу, зауважень немає. Завершується виконання аналогічних робіт на другому каналі системи безпеки, на початку травня плануємо провести їх комплексні випробування.

- Хто виробник цього обладнання?

- Це насоси українського виробництва, вони виготовляються на заводі «Енергомаш».

Щодо інших великих робіт, запланованих у турбінному цеху. Передусім це заміна зворотніх клапанів на нові (європейського виробництва)              в приміщенні 820 на головних паропроводах.  Нещодавно для цього обладнання проведено заводські приймальні випробування, були при цьому присутні представники нашого підроз­ділу, ДІЯРУ. Випробування пройшли успішно, обладнання вже прибуло в Україну, триває процес розмитнення. Заміну зворотніх клапанів плануємо виконувати власними силами, в основному буде задіяний персонал енергоремонтного підрозділу. Нові клапани кращої конструкції, вони розбірні, буде можливість проводити ремонтні роботи в подальшому без їх вирізки.  Покращення технічних характеристик нових клапанів приведе до хай і невеликого збільшення коефіцієнту корисної дії, що підтвердили випробування, які проводились на інших атомних електростанціях.

Тривають також роботи з заміни підігрівача низького тиску №2, результати обстеження якого показали, що  відновлювальними роботами тут не обмежишся. Добре, що аналогічне обладнання є на складах управління виробничо-тех­нічної комплектації, тим паче воно не буде використовуватися на 3 і 4 енергоблоках, оскільки на них експлуатуватиметься інша турбіна і такий підігрівач там не буде задіяний. Ці роботи у нас також на завершальній стадії, на всіх ділянках ми чітко дотримуємося затверджених графіків.

Ольга Сокол

Фото з архіву редакції