Роботи стандартнi, вiдповiдальнiiсть висока

Роботи з ядерним паливом, які виконувались під час нинішнього ППР на енергоблоці №2, начальник відділу ядерної безпеки В.О.Литус називає стандартними: перевантаження ядерного палива, відправлення вже відпрацьованого в Росію. Перевантаження відбувалося відповідно до затверджених Технічного рішення і Програми, об`єм завантаження свіжого ядерного палива обирався такий, щоб забезпечити роботу другого енергоблока до зупинки на тривалий ремонт е/б №1 в наступному році для реалізації заходів з продовження термінів його експлуатації. Ще в ході планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №2 виконувались роботи в рамках впровадження технології компанії Holteс. Йдеться про випробування спеціального датчика, змонтованого в басейні витримки, за допомогою якого відпрацьовані паливні збірки (кожна!) перевірятимуться перед її завантаженням у контейнери для зберігання і перевезення на предмет наявності в них ядерного матеріалу, а не його імітатора. Роботи виконано успішно, без зауважень.

У 2017 також чекає ППР на перший мільйонник ХАЕС, який розпочнеться в листопаді. У великому переліку робіт – вивезення відпрацьованого ядерного палива, цього  разу у значно більших обсягах, ніж зазвичай, що пов`язано з продовженням термінів експлуатації. Заплановано також повне вивантаження активної зони через необхідність проведення контролю корпусу реактора і модернізації перевантажувальної машини.

Розроблено Технічне рішення про безпечну експлуатацію енергоблока №1 після завершення на ньому 29-ї паливної кампанії. Документ саме проходить процедуру погодження, він включає великий перелік обладнання, яке потребує ретельного технічного обстеження, ревізії, ремонту.

- Активну зону ми повинні вивантажити до закінчення дії ліцензії на експлуатацію енергоблока №1, термін якої спливає якраз після завершення 29-ї паливної кампанії, - каже ОВ.ВО.Литус. – Отож, маємо впоратися з роботами до 13 грудня 2018 року. Виходячи з цих обставин, визначалася дата початку наступного ППР і його тривалість.

У розмові з журналістами Віталій Олександрович повідомив також, що група фахівців очолюваного ним відділу невдовзі проходитиме чергову атестацію. Відбуватиметься вона в Київському політехнічному інституті за участі представника постачальника ядерного палива. Тут фізики-ядерники після дев`ятиденного курсу лекцій складатимуть відповідні іспити. На попередній атестації у 2015 році представники ХАЕС показали хороші результати, віриться, що й тепер вони підтвердять статус професіоналів високого класу.

Ольга Сокол