Серед  пріоритетів – культура безпеки

Цього тижня Хмельницька АЕС стала об’єк­том перевірки фахівців з НАЕК «Енергоатом», які спрямували увагу на стан культури безпеки на атомній електростанції. Генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко привітав команду експертів, довівши до їх відома технічний стан справ на двох енергоблоках, один з яких працює на номінальній потужності, інший знаходився на етапі пускових операцій після поза­планового ремонту. Також Микола Сергійович зазначив, що пріоритет безпеки на атомній електростанції ставиться найвище, порівняно з іншими видами діяльності. Цьому запорука квалі­фікація персоналу, яка має бути відмінною як в експлуатуючій організації, так і в регулюючих органах.

Наразі експлуатуюча організація продовжує цикл перевірок стану культури безпеки на українських АЕС. Цьогоріч це вже другий захід, в квітні подібну роботу було проведено на Рівненській АЕС, в якій були задіяні і спеціалісти Хмельницької атомної електростанції. Зараз відповідну перевірку в Нетішині здійснюють представники від РАЕС, ЗАЕС і в цілому від дирекції НАЕК «Енергоатом».

На зустрічі, яка стала стартом роботи комісії, було озвучено напрямки перевірки, представлено кураторів, які закріплені за ними. Голова комісії з культури безпеки Олександр Богун в ході наради закликав інспекторів під час роботи на ХАЕС виявляти не лише недоліки, а й зауважувати і фіксувати позитивні моменти та напрацювання, аби такий досвід впроваджувати на інших атомних електростанціях, що принесе користь компанії в цілому. «Наше завдання – знайти­ найкраще, подивитися, що можна пере­йняти, що зауважити, аби перевірка дала вагомі результати енергокомпанії», - підкреслив Олександр Богун.

Остаточні ж звіти за підсумками роботи будуть сформовані у Києві по завершенні перевірки.

Тетяна Степанюк